Bringázz és utazz: kevesen élnek vele

iho   ·   2013.04.29. 08:48

Hét fedett B+R biciklitárolót adtak át tavaly ősszel Szegeden, de a város külső területein elhelyezett építményeket kevesen használják – írja a Délmagyar.hu.

– Újabb jó ötlet valósult meg rosszul. Pár száz méterrel közelebb kellett volna hozni. Újszeged helyett valahova ide, az étterem elé – mondta egy férfi Szőreg elején, a Kamaratöltés utca sarkán. Épp egy villanyoszlophoz zárta kerékpárját néhány másik mellé. Innen busszal indult tovább dolgozni Szeged irányába. Szerinte a tavaly ősszel átadott új kerékpártárolók, amelyek a B+R alapú közlekedést segítenék, rossz helyre kerültek. – Az újszegedi legalábbis mindenképp – tette hozzá.

A tárolók lényege az lenne, hogy a város kerékpáros infrastruktúráját kösse össze a közösségi közlekedéssel. A hasonló tárolókat a tömegközlekedési vonalak végállomásain, főként a városszéli kerületekben helyezik el a világ számos más városában is. A B+R (bike and ride) jelentése annyi, hogy biciklizz és utazz. Azaz, a kerékpáros tegye biciklijét egy tárolóba, majd szálljon fel a tömegközlekedési járművek valamelyikére, ha úgy érzi, két keréken nem biztonságos a belváros.

Az újszegedi trolibusz-végállomásnál kialakított tárolóban mindössze öt kétkerekűt látott a lap munkatársa, – hely viszont több mint 40-nek van.

Tavaly ősszel hét végállomáson adtak át hasonló biciklitárolót, az Indóház térivel együtt így nyolc üzemel Szegeden. 72 millió forintból épült a hét állomás, a 30 milliárdos összköltségű elektromos tömegközlekedés fejlesztésének részeként. A Szabadkai úton, a vadasparknál, a Vértói úton, Makkosházon, a Lugas utcában, az Etelka sornál, az említett újszegedi gyermekkórháznál és Tarján villamos-végállomásnál hozták létre őket. Tarjánban hat kerékpárt találtunk, pedig több biciklis szerint ez a leginkább kihasznált hely.

A legtöbb drótszamárra a Szabadkai úti bringaállomáson bukkantak, a kora délutáni órákban hetet. – A közelben dolgozom, a munkahelyem előtt nincs tároló, ezért használom – mondta a egy biciklista.

Kapcsolódó hírek