Brit–francia összefogás vadászfronton

iho/repülés   ·   2011.09.16. 09:05

A távlati cél egy pilótafülke nélküli, felfegyverzett, nehezen észlelhető típus kifejlesztése, mely képes lesz leváltani a most használt vadászbombázó repülőgépeket. Az együttműködéssel nem csupán a fejlesztési költségeket tudják megosztani, de a közösen hadrendbe állított típussal nőhet a két légierő interoperabilitása is. A BAE Systems és a Dassault együttműködése jelenleg még a szükséges doktrínák kidolgozásánál, a képességek meghatározásánál, illetve a gép építéséhez kellő technológiai megoldások fejlesztésénél tart. Látható, hogy a közös vadászbombázó felszállására még sokat kell várni.

A két ország még tavaly novemberben állapodott meg egy közepes magasságban repülő, nagy hatótávolságú, távolról irányított felderítő repülőgép kifejlesztésében. Az együttműködés célja az ebben a kategóriában kialakult amerikai és izraeli piaci hegemónia letörése, hiszen ez a két ország állítja elő a hadszíntereken felderítésre és csapásmérésre használt, ilyen kategóriájú repülőgépek döntő többségét.

Francia Harfang felderítő repülőgép Afganisztánban <br>(fotó: af.mil)

A két ország már évek óta egyre szorosabbra fűzi katonai, illetve védelmi kutatási-fejlesztési kapcsolatait. A Queen-Elizabeth- és PA2-osztályú, közös gyökerű repülőgép-hordozó, a felvetett francia és brit, atomfegyverekkel felszerelt rakétahordozók közös járőrözése, a két ország atomfegyvereinek közös fejlesztése és karbantartása egyre közelebb hozza a két, költségvetési hiányoktól gyötört haderejű, egykori nagyhatalmat.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.