Budapesti e-jegy: kezdődhet a teszt!

iho   ·   2017.07.03. 13:45
00kicsi

Több halasztás után – a BKK legutóbbi közleménye júliusra ígérte – a nyár végére végre elkészül az új budapesti e-jegyrendszer két kísérleti kapujának telepítése – írja a Világgazdaság. A két kísérleti beléptetőkaput a Deák téri metróállomás Sütő utcai bejáratánál (a 2-es metró felszíni épülete) és a ráckevei (H6-os) HÉV Közvágóhíd végállomásánál telepítik majd, a BKK itt teszteli élesben a beléptetőkapuk funkcionális működését és az eszközök kommunikációját a háttérrendszerekkel.

Beléptetőrendszer: így kezdődött a metrón, 1970-ben (forrás: Fortepan)

A folytatásban a kártyakibocsátás részleteit véglegesítik, elkezdődik az állomásokon és a járműveken a jegyérvényesítő készülékek telepítése, az utasok addig a hagyományos, papíralapú jegyekkel, bérletekkel a nyitott kapukon át közlekedhetnek. A beléptetőkapus állomásokon 180 centiméter magas, csúszószárnyas kapukat telepítenek és kamerarendszerrel is igyekeznek a bliccelést megakadályozni. A villamosokon, autóbuszokon, trolibuszokon érvényesítő készülékek lesznek (a mai jegykezelő készülékek helyén), a HÉV-eken az állomásokon helyezik el, a BKK kishajójáratain pedig a személyzet kezeli a kézi érvényesítőkészülékeket.

Az eddig megszokott jegyeket, bérleteket műanyag BKK-kártya váltja fel, anonim kártyát az automatákból, névre szólót az ügyfélpontokon lehet vásárolni, ez utóbbi helyeken lehetőség lesz az anonim kártyák megszemélyesítésére is. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet a bérletet társítani.

A legutóbbi halasztást az elektronikus személyi bevezetése miatt kellett megtenni, ugyanis az eredeti szerződés sem ezt, sem pedig a HÉV- és Volán-szolgáltatások állami kezelésbe vételét nem tartalmazták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek