Buszgyártás vagy külföldi buszok behozatala?

iho   ·   2013.03.25. 08:32

A Magyar Fejlesztési Bank megnyitotta a hitelforrásokat a buszbeszerzésre, adta hírül az M1 Híradó. A buszgyártásban érdekelt cégek a jövő héten találkoznak egymással, hogy áttekintsék, milyen piaci lehetőségeik vannak februárban megkötött Rába–Volvo-megállapodás után.

A Csaba Metál Zrt. teljes egészében hazai fejlesztésű járművét mutatta be az adásban a cég kereskedelmi igazgatója. Ez az első magyar autóbusz, amelyik megkapta a Magyar Termék Nagydíjat, Cipruson, Görögországban és Magyarországon is adtak el már belőle. Tarsoly Károly elmondta: az autóbusz magyar emberek által tervezett és gyártott autóbusz, értékének 70 százaléka magyar beszállítóktól, magyar gyártóktól is származik.

Előfordul, hogy a külföldön gyártott buszokba is magyar alkatrészeket szerelnek, ilyen a hamarosan Budapesten forgalomba álló Mercedes Citaro.

A Rába és a svéd Volvo február közepén írt alá együttműködési megállapodást, így a legfejlettebb technológiákkal kezdődhet buszok gyártása Magyarországon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a hazai igények kielégítése után exportálni is lehet majd az itthon készült buszokat. „Meggyőződésem, hogy a magyar külkereskedelem az elmúlt évtizedekben is, jelenleg is, és a jövőben is alkalmas lesz arra, hogy erre a pár száz darabra találjon külföldi vevőt, külföldi városokat” – mondta Fónagy János.

Magyarország autóbusz-állománya folyamatos cserére szorul. A belső piac évente hozzávetőlegesen 500 autóbuszt tud vásárolni, a cél az, hogy legfeljebb 6-7 éves buszok fussanak az utakon.

Egészen másképp értékeli a februári megállapodást a Magyar Hírlap cikke. Együttműködés címén Volvo autóbuszok jönnek az országba, miközben rendelkezésünkre áll a hazai gyártó- és fejlesztő kapacitás. A Rába és a Volvo együttműködésének leple alatt valójában külföldi autóbuszok érkeznének az országba, ezzel viszont néhány év alatt leépülhet a hazai gyártó- és fejlesztőkapacitás.

Mint arról akkor az iho.hu is beszámolt, a hazai buszgyártók az aláírás után arra figyelmeztettek, hogy emiatt több ezer magyarországi munkahely szűnhet meg.

Kapcsolódó hírek