CNG-kutak szaporodjatok!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.12.20. 08:45
kiskep
A Vítkovice Machinery Group gépipari cégcsoport egyre erőteljesebben összpontosít a sűrítettföldgáz-piacra (CNG). Nemrég nyitott meg egy nagy kapacitású CNG töltőállomást Mladá Boleslav közelében, az R10-es gyorsforgalmi úton Közép-Csehországban. Jövőre a tervek szerint további húsz töltőállomást helyeznek üzembe. A cégcsoport képviselői nem titkolták, fokozatosan a CNG forgalmazó cégek egyik legnagyobb játékosaivá szeretnének válni.

CNG töltőállomás Ostraván<br>(fotók: Vítkovice Machinery Group)

Eddig a Vítkovice Machinery Group a nyomás alatti tartályok gyártására szakosodott, és ezeket éppen CNG üzemanyaggal töltötték fel. Most terjeszkedni szeretnének, ezért tartja a cég vezérigazgatója logikus lépésnek a töltőállomás megnyitását.

– Jövőre körülbelül húsz CNG töltőállomás megnyitását tervezzük – mondta Jan Světlík vezérigazgató. – A további fejlődés egy hosszútávú folyamat lehet, csak a piac jövőbeni telítettségétől függ, hol és mennyi töltőállomás létesül – tette hozzá. A projekt része egy saját hűségkártya-rendszer is, amit a CNG autósok használhatnak majd.

A cégcsoport jelenleg Vítkovicében, Jeseníkben és a lengyel Sosnowiecben üzemeltet saját CNG töltőállomást. A CNG-kutak lehető leggyorsabb elterjedése érdekében a cég a Benzina üzemanyagtöltő-állomás hálózatával áll szerződésben, így a forgalmas utak mentén lévő Benzina kutaknál épülnek meg a CNG töltőállomások. A nemrég megnyílt Mladá Boleslav-i töltőállomáson kívül közös kútjaik vannak például Havířovban, Svitavyban. Az év végéig Zlínben, Kutná Horán, Jaroměřen és Valašské Meziříčíben nyílnak új CNG-kutak.

CNG töltőállomások hálózata 2014 végén Csehországban

Az  eddigi legnagyobb teljesítményű CNG töltőállomás Mladá Boleslav közelében található. Az R 10-es gyorsforgalmi út menti töltőállomás üzemkapacitása mindkét irányban naponta körülbelül ezer autó.

A cég ezzel egyidejűleg együttműködési tárgyalásokat kezdett a Škoda Auto autógyárral is. Ők az utóbbi időben alternatív üzemanyagként éppen a sűrített földgázt kezdték használni egyes modelleknél. A Citigo mellett ilyen az idén bemutatott CNG üzemanyagos Octavia modell is, amely eladási rekordokat dönt. Zdenek Trejbal, a Vítkovice Doprava alvállalat igazgatója elmondta, remélhetőleg a jövőben a Škoda Auto kereskedői a Vítkovice cég CNG hűségkártyáit ajánlja majd ügyfeleinek.

Jeseník - a fenyves erdő szélén is van CNG-kút

A Cseh Gázszolgáltatók Egyesülete szerint a CNG kutak száma Csehországban az év végéig megközelíti a nyolcvanat. Jelenleg Csehországban körülbelül nyolcezer CNG meghajtású gépjármű közlekedik, az egyes autógyárak kínálata pedig harmincöt modellt számlál.

A cégcsoport idén ősszel a sűrített földgáz eladásánál már túllépte az egymillió köbmétert, s az év végéig a kiskereskedelmi piacon a CNG-eladás további növekedését várja. Ennek mértéke harminc százalék lehet az elmúlt évhez képest. A Vítkovice Machinery Group körülbelül harmincöt céget tömörít, a csoport idén hozzávetőlegesen egymilliárdos haszont vár.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek