Döntött a MÁV: selejtezik a Hernyókat

iho/vasút   ·   2018.04.01. 11:15
hernyo-400

Természetesen ez a hírünk április elsejei tréfa volt, reméljük tudtak nevetni rajta!

Korábban írtuk:

Ahogy már többször is beszámoltunk róla, az egykori BDVmot és BVhmot sorozatú villamos motorvonatok nem éppen a legmegbízhatóbb járművek közé tartoznak. A hányatott sorsú szerelvények Miskolcra állomásításuk óta esnek-kelnek, a tizenhat járműből még a forda szerinti ötöt sem sikerül sokszor kiállítani. Igaz, a flotta egy része eleve nem áll rendelkezésre, mivel felújításra vár, de a szolnoki járműjavító a véges kapacitása miatt egyelőre nem tudja kezelésbe venni őket.

Erre most már nem is lesz szükség, mivel az üzemeltető MÁV Zrt. úgy döntött, hogy legkésőbb az év végi menetrendváltáskor kivonja a 414 és 424 sorozatú motorvonatokat a forgalomból. A szerelvények addig közlekednek, ameddig bírnak, fenntartásukra már nem áldoz a vasúttársaság. Mint korábban írtuk, a járművek felújítására kiírt pályázatok rendre sikertelenek voltak, ugyanis a korszerűsítésre szánt pénz kevesebb volt annál, amennyiért először a Hungarotrain, második körben pedig a Dunakeszi Járműjavító vállalta volna a feladatot.

Amikor még a Nyugatiba közlekedtek a Hernyók<br>(fotó: Joó Ferenc)

A MÁV azért így sem jár rosszul, mivel a betétkocsikat fel tudja használni más területen. Az akkut kocsihiány is közrejátszhatott abban, hogy az üzemeltető meghozta döntését a sorozat selejtezéséről. Információink szerint a következő hétvégén indul a villamos vontatás az esztergomi vonalon és a miskolci motorvonatokat az innen elkerülő Desirókkal pótolják majd.

A vasútbarátoknak sem kell elkeseredniük, mivel a sorozat egyik eredeti állapotú tagja a MÁV Nosztalgia Kft-hez kerül, továbbá a korszerűsített 414 001-ért már be is jelentkezett a Kárpát Vasút, ahol a GSM-R mérésekhez eddig a GySEV-től vásárolt  Jenbacher motorkocsit használták, de több járműre van szükségük az országosan kiépülő mobilkommunikációs hálózat teszteléséhez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek