Drágul a Deutsche Bahn

iho/vasút   ·   2018.12.08. 18:45
rrx_deutsche_bahn_kislid

A távolsági járatoknál a teljesárú jegyek 1,9 százalékkal lesznek drágábbak vasárnaptól. A sok kedvezménynek és a diszkontáraknak köszönhetően az átlagos jegyáramelkedés csak 0,9 százalékot tesz ki a Deutsche Bahn számításai szerint. Aki ma megrendeli a jegyét, még a régi árakon utazhat.

Regionális forgalomban a közlekedési szövetségek határait átlépők 1,5 százalékos jegyáremelkedéssel számolhatnak. A közlekedési szövetségeken belül azonban előreláthatólag most sem és az új évben sem kell többet fizetni a közösségi közlekedés igénybevételéért.

Az új tarifarendszerrel a sokat vasutazók általában rosszabul járnak, a vonali bérletek és a Bahncard100 2,9 százalékkal kerülnek majd többe, az összvonalas éves bérlet ára 125 euróval emelkedik, ezentúl 4395 euróba kerül majd másodosztályon, első osztályon 214 eurós drágulással eléri a 7439 eurós álomszintet, ez főleg a családjukkal Németországban utazgató magyar középiskolai tanárokat érintheti rosszul.

A helyfoglalás árát, a Bahncard25-öt és a Bahncard50-et nem érinti az áremelkedés, viszont igen rosszul járnak a vonaton pótdíjat fizetők: a megemelt jegyár mellett az eddigi 12.5 euró helyett 19 euró pótdíjat kell fizetniük.

A Bahn für alle-érdekvédelmi szervezet felfoghatatlannak nevezte az árameléseket, különösen bántónak gondolják mindezt a rengeteg késés és elmaradó járatok fényében, amelyeken a DB – fogalmazásuk szerint – láthatóan nem tud és nem is akar úrrá lenni.

Kárpótlásként vasárnaptól a München és Berlin közötti nagysebességű vonalon három helyett négy Sprinter-járatpár közlekedik, és megjelenik itt az ICE 4, is a nagysebességű vonatok generációjának legfiatalabb tagja. A vonalon az emúlt egy évben 4.4 millióan utaztak, ez az utasszám a vasút várakozásait erősen meghaladta. A vonal mostantól megkapja első nemzetközi járatát is, a napi egy Bécs-Berlin ICE-pár fog erre járni. A Bécsből 10.15-kor induló ICE 17.58-kor érkezik Berlinbe, ezt a vonatot a Budapestről 6.40-kor induló zürichi Railjettel lehet elérni, ezáltal a Pozsony-prágai iránynak teljesen jó alternatívájaként kínálkozik a reggel Berlinbe utazóknak, változatlanul 11 óra körüli menetidővel. A Keleti pályaudvari indulás és érkezés a miskolci és az Újszász-szolnoki vonalak mentén lakókat izgathatja fel esetleg...

 

Amikor még nem koptatták menetrendszerinti járatok München és Berlin közötti nagysebességű pálya vágányait...

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek