Drótszamár, a szolgálati jármű

MTI   ·   2013.03.06. 21:00

A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést igényelni Bécsben, ahol egy felmérés szerint több mint négymilliószor ültek tavaly kerékpárra a városlakók, ez tíz százalékkal több, mint 2011-ben. Csak kevesen tudják azonban, hogy a drótszamárral megtett szolgálati utakért kilométerenként 38 eurócent (mintegy 114 forint) igényelhető a munkaadótól. Ehhez – az autóhasználathoz hasonlóan – a biciklivel megtett kilométerekről is útnyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottaknak. Ha a vállalat nem fizeti ki ezt a juttatást, akkor évente akár 570 euró (170 ezer forint) költségtérítésre jogosult a dolgozó.

A kerékpár nem csak egészségesebb közlekedési mód, de adózási előnye is van: a szolgálati autóval ellentétben a munkavégzéshez kapott bicikli után nem kell adózniuk a munkavállalóknak, a vállalatok pedig levonhatják az árát saját adójukból.

A városban egyre többen ülnek kerékpárra öltönyben, illetve kosztümben. Ezt mutatja az is, hogy a bécsi Biciklizz a munkába! kezdeményezésben 2011-ben hatezren, tavaly már 8200-an vettek részt. Az idei esztendőt pedig hivatalosan is a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben, ahol abban bíznak, hogy ebben az évben eléri majd a 15 ezret a résztvevők száma.

Kapcsolódó hírek