E-Balaton körút

iho/zöldút   ·   2012.07.14. 18:37

Magyarország vezető energiaszolgáltatója, az E.On a fenntartható fejlődés szellemében jelentős lépéseket tett az elmúlt egy évben az elektromos autózás elterjesztésében. Tavaly október óta a balatoni állomásokkal együtt már tíz töltőt adottát, így Budapestről elindulva immár nemcsak Bécs, de Siófok vagy akár Keszthely is könnyen megközelíthető. A két e-sztráda, a töltőállomások telepítése csak az első lépések az e-autózási infrastruktúra kialakításának útján, hiszen ezekkel a töltőkkel még viszonylag hosszabb idő alatt lehet feltölteni az autókat.

Az Energia új utakon program célja az, hogy az E.On a töltőoszlopok telepítése mellett, üzleti partnereivel karöltve, teljes körű, színvonalas szolgáltatást tudjon nyújtani. Az elektromos kutakat a siófoki Hotel Azúr, a fonyódi Torony Étterem, a keszthelyi Festetics Kastély, a balatonfüredi Flamingó Hotel és a székesfehérvári Jancsár Hotel üzemelteti.

Globálisan több országban milliós nagyságrendben közlekedhetnek elektromos autók 2020-ra, a prognózisok szerint például Kanadában 2, az Egyesült Államokban 2,5, Németországban pedig több mint egymillió ilyen jármű lehet addigra (Németországban tavaly több mint kétezer ilyen járművet helyeztek forgalomba). A technológia terjedésére vonatkozó minden kérdőjel ellenére pozitív tény, hogy 100 kilométer megtétele egy hagyományos autóval átlagosan mintegy tíz, villamos meghajtásúakkal azonban csak négy euróba kerül.

(forrás: E.On)

Kapcsolódó hírek