EASA-ajánlás: legyenek mindig ketten a pilótafülkében!

iho   ·   2015.03.27. 20:00
cim

Az EASA, az európai repülésbiztonsági hatóság átmeneti ajánlást bocsátott ki arra, hogy mindig legyen két személy a pilótafülkében. Mint erről korábban beszámoltunk, a Germanwings katasztrófája kapcsán több európai légitársaság vezette be azt, amit néhány amerikai cég a maga gyakorlatában már kötelezővé tett, vagyis hogy abban az esetben, ha a pilóták egyike valamiért elhagyja a pilótafülkét, a kabinszemélyzet egyik tagja üljön be a visszatéréséig a helyébe.

Az EASA ajánlása a 4U9525-ös járat balesetéről jelenleg elérhető információkra hivatkozik, az ajánlást a tagállamokkal történt konzultáció után bocsátotta ki azzal a megjegyzéssel, a baleset-kivizsgálás alakulásának megfelelően ismét áttekintik.

Maga az ajánlás azt tartalmazza, hogy az üzemeltetők tekintsék át a saját biztonsági gyakorlatukat azzal kapcsolatban, ha a repülőszemélyzet egyik tagja, „üzemeltetési vagy fiziológiai szükségletek miatt” el kell, hogy hagyja a pilótafülkét a repülés nem kritikus szakaszában. Az üzemeltetőknek tehát azt ajánlja a hatóság, hogy mindig legyen legalább két fő a pilótafülkében.

Az elmúlt huszonnégy óra folyamán, tehát azóta, hogy a pilótafülke hangrögzítőjének meghallgatása után egy francia államügyész nyilvánosságra hozta, hogy feltehetően az egyedül maradt és a kapitányt a fülkéből kizáró másodpilóta vitte pusztulásba a gépet, több légitársaság, így az easyJet, a Norwegian és a Wizz Air is bejelentette, ezt a gyakorlatot követi majd.

A Lufthansa-csoport elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a csoport légitársaságai a vizsgálat függvényében döntenek majd a szükséges változásokról, azonban az EASA ajánlása természetesen akkor is döntően meghatározza az üzemeltetők magatartását, ha az ajánlások nem kötelezőek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.