Easy, nem könnyű helyzetben

iho   ·   2016.11.16. 11:29
cim2

Megszerzett európai repülési jogainak védelmében költözésre szánja el magát az Easyjet. A diszkont-légitársaság a britek unióból tervezett kilépésére reagál ezzel. A társaság a Nagy-Britannián kívüli, de az Európai Unión belül közlekedő járatainak jövőjét biztosítja azzal, hogy egy uniós tagállamban is céget alapít, olvasható a Világgazdaságban. A ma még brit székhelyű cég járatainak 30 százalékát érinti az intézkedés – emlékeztet az AP hírügynökség. Carolyn McCall ugyanakkor leszögezte, hogy a költözés nem jelent székhelyváltást, az Easyjet továbbra is a Londontól 30 kilométerre eső Lutont tekinti főhadiszállásának. A vezérigazgató azt nem árulta el, hogy mely országba telepítik a működtetést végző vállalatukat, az viszont igen, hogy ez két év alatt tízmillió fontjukba kerül majd. Az összeg jelentős részét az viszi el, hogy az új országban regisztrálják a repülőgépeiket.

A népszavazás után portálunk arról adott hírt, miszerint az Easy olyan európai országba helyezné át, ahol van üzemeltetői engedélye (AOC), az egyedüli ilyen ország az Egyesült Királyságon kívül Svájc, amely viszont szintén nem tagja az Uniónak, bár van vele légiközlekedési szabályozásra is vonatkozó szerződése. McCall most azt jelentette be, hogy 2017-re a légitársaság, már közel van annak a folyamatnak a lezárásához, amelynek eredményeképp európai AOC-hez jut.

A bejelentés mellett az Easyjet közzétette szeptemberrel zárult üzleti évének adatait is, amellyel nem kápráztatta el a befektetőket – igaz, ők eleve rosszabbra számítottak, így a közel 5 százalékos árfolyamerősödésben az ő fellélegzésük is „benne van”. A legnagyobb figyelemmel követett mutató, az adózás előtti eredmény 28 százalékkal 495 millió fontra esett vissza. Ebben a legfontosabb tényező a június végi Brexit-népszavazást követő mintegy húszszázalékos fontgyengülés volt. Emellett utasok millióit tartotta vissza az utazástól az erősödő terrorfenyegetettség, de az Easyjet népszerű üdülőhelyekre indított járatainak töltöttsége is visszaesett, elég a törökországi elvetélt puccsot követő útlemondások dömpingjére gondolni.

McCall szerint a nehéz működési körülmények ellenére is jól teljesítettek, éves szinten 6,6 százalékkal több, 73,1 millió utast szállítottak, ami rekordot jelent. Az átlagos töltöttség is rekordot döntött, 91,6 százalékos volt.

Az Easyjet a fapados piac egyik meghatározó társaságaként a jövőben is stratégiai fejlesztésekre készül – hangsúlyozta Carolyn McCall. A következő üzleti évre tervezett növekedés fele a brit piacról származik majd, de Svájc, Olaszország és Franciaország szerepe is nőni fog. A vezérigazgató szerint a bázisrepülőtereik közül két számjegyű növekedést produkálhat London, Manchester, Amszterdam, Berlin és Velence.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek