Egy hónap, másfél millió légiutas Budapesten

iho   ·   2018.08.08. 12:00
cim

Pontosan 1 milliió 512 ezer 923 utas júliusban, a tavalyi év hasonló időszakához képest ez 13,8 százalékos forgalomnövekedés. Az év első hét hónapjában 8 millió 377 ezer 569 utasa volt a budapesti repülőtérnek (ennyi utas 2013-ban még egész évben volt), ami eddig 14,7 százalékos növekedésnek felel meg az év eleje óta. A forgalom növekedése számos, egymást segítő tényezőnek tudható be, hiszen Magyarország és Budapest változatlanul vonzó idegenforgalmi célpont, egymás érik a rangos könnyűzenei fesztiválok (VOLT, Balaton Sound stb.), kedvező a külföldiek számára a forint/euró árfolyam és júliusban rendezték a Forma–1-es Magyar Nagydíjat is - írja a Budapest Airport.

(fotók: Budapest Airport)

Az utasforgalom növekedése immár három és fél éve töretlenül a kétszámjegyű kategóriában található. Ebben az is közrejátszik, hogy a Budapest Airport évek óta jelentős erőfeszítéseket fordít újabb légitársaságok Budapestre „csábítására”. Idén először fordult elő, hogy egyszerre négy észak-amerikai célállomásra lehet közvetlenül eljutni Budapestről: a lengyel LOT heti négyszer repül New Yorkba és kétszer Chicagóba, az American Airlines Philadelphiába repül naponta és a hét minden napján közlekedik Torontóba az Air Canada Rouge.

Emellett más hosszútávú járatokon is tapasztalható a bővülés, hiszen a Qatar Airways a múlt héttől majdnem kétszeres befogadóképességű Airbus A330-ast közlekedtet délutánonként a korábbi A320-as helyett, sőt hetente négyszer még egy késő esti járatot is beállított Doha irányába. A hagyományos európai és földközi-tengeri nyaralóhelyek felé is jelentősen bővült a forgalom. Rendkívül népszerűek a spanyol, a görög, a portugál és az olasz tengerparti városok, és kezd visszatérni a törökországi Antalya is a top-ligába.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója kiemelte: a budapesti repülőtér növekedési üteme két és félszeresen meghaladja az európai repülőterek átlagát és a régióban is kiemelkedőnek számít. „Éppen emiatt igyekszünk felgyorsítani a repülőtéri infrastruktúra fejlesztési tervek megvalósítását, amilyen gyorsan csak az engedélyeztetési eljárások ezt lehetővé teszik.”

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.