Egy nagy helyett sok apró hangrobbanás!

iho   ·   2017.06.27. 16:15
cim3

Újabb fontos szakaszához érkezett a szuperszonikus polgári repülés felélesztése: a NASA lezárta az előzetes kísérleti időszakot, és a kedvező szélcsatorna-adatok birtokában megkezdheti a részletes tervezést – no még nem az új hangnál sebesebb utasszállító, hanem ama egyhajtóműves kisebb demonstrátor-gép tervezését, amelynek feladata bebizonyítani: tényleg sikerült megszelídíteni a hangrobbanást, és ezt lakott területek feletti repülésekkel is igazolja.

Ez lesz tehát a csendes szuperszonikus szállítógép programjának (Quiet Supersonic Transport, QueSST) következő lépcsőfoka. Mikor utoljára hírt adtunk a munkáról, amit a Lockheed Martin partnerségében végez a NASA, csak néhány viszonylag elmosódott, nyilván kevés részletet eláruló laboratórium kép ált a sajtó rendelkezésére, most viszont nyilvánosságra hoztak egy olyan fantázia-rajzot, amelyen jól kivehető, hogy valóban vadonatúj konstrukcióról van szó: korábban a szuperszonikus programok során a hivatal meglévő típusok átépítésével kísérletezett.

A részletes tervezés előtti friss verzió...

Úgy tűnik, hogy minden olyan felületet, amely a hangrobbanásra vezető lökéshullámokat kiválthatja, a lehető legkisebbre vettek, illetve apróbb felületekkel egészítették ki, így van a gépnek a pilótafülke előtt egy kis előszárnya, feltehetően kormányzási feladatokkal, de legalábbis a hosszstabilitás megőrzése érdekében (emlékezhetünk, mekkora probléma volt ez a szuperszonikus utasszállítás hajnalát, a Tu-144-esnél ezt a külön kinyitható és becsukható előszárnyakkal oldották meg).

Ugyancsak látható kiegészítő felület a függőleges vezérsík tetején, miközben sem a vízszintes vezérsík, sem maga a szárny nem olyan nagy felületű, mint mondjuk a Concorde gyönyörű, hatalmas gótikus szárnya a gép törzséhez képest. Ezeknek a kisebb felületeknek korábbi leírások szerint kétféle szerepe lehet, egyrészt az egy nagy helyett sok sokkal kisebb és kevésbé erős hangrobbanást generálnak, másrészt lehet szerepük a gép kis sebességű kormányzásában is.

...amit igazoltak a szélcsatorna-kísérletek

A pilótafülke finoman belesüllyedt a törzsbe, a hosszú orrkúp nem tűnik lehajthatónak, vagyis valószínű, hogy a pilóta digitális eszközök és optikai érzékelők segítségével tud majd a gép elé nézni fel- és leszálláskor. A hajtóműről sokat nem árul el a rajz, nyilván az is majd megállapodás kérdése lesz, melyiket használják, az valószínű, hogy valamelyik, katonai géphez használatos hajtómű lesz, utánégetővel.

A NASA a közlemény szerint még az idén megköti a szerződést (gyaníthatóan a Lockheeddal) az együléses demonstrátor megépítésére, amellyel 2021-ben kezdődhetnek meg a tesztrepülések.

Aerion három GE-hajtóművel

Közben tovább zajlanak a magáncégek fejlesztései, az Aerion, amely másfélszeres hangsebességű üzleti géppel próbálkozik, a General Electric meglehetősen széles készletéből válogathat, mint a gyártó hangsúlyozza, a GE évtizedek óta készít hangsebesség feletti gépekhez hajtóműveket, de most sok fontos plusz szempont is árnyalja a képet, például a zaj és a gazdaságos működés. Ma az Aerion egyébként, korábbi tervekkel ellentétben, háromhajtóműves kialakításban gondolkodik.

A Richard Branson támogatásával dolgozó Boom Technology, amely Mach 2.2-vel utazó 55 személyes gépet ígér, szintén együléses demonstrátoron dolgozik Denverben, amelyről friss hírt nem találni a cég portálján. Kérdés hogy az a kitétel, miszerint a gép „jövő évben repül”, mikor került fel az oldalra; a Boom korábbi közlése szerint ez valóban 2017-et jelent.

Lesz-e az idén valóban Boom-demonstrátor?

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek