Egyre nagyobb a magánvasutak szerepe Ausztriában

iho/vasút   ·   2017.07.09. 18:45
eccorail0

Az osztrák kormány vasúti közlekedési piacot szabályozó hatósága, a Schienen-Control GmbH legutóbbi éves jelentése szerint a vasúton zajló teherszállítás 2016-ban növekvő tendenciát és növekvő versenyhelyzetet hozott. A szállított áruk mennyisége nettó 114,9 millió tonnát tett ki, ez 1,9 százalékkal, vagyis kétmillió tonnával több, mint 2015-ben. A forgalom volumene 0,9 százalékkal, körülbelül 22,8 milliárd nettó tonnakilométerre nőtt, 2015-ben 22,6 milliárd tonnakilométer volt.

A teherszállítási ágazatban egyre intenzívebbé válik a versenyhelyzet, a résztvevők fokozni tudták a teljesítményüket. 2016-ban négy új vasúttársaság kezdte meg működését az osztrák vasúthálózaton, idén év végéig pedig újabb szereplővel, a CD Cargóval bővül a piac. 2016 végén hatvanhárom vasúttársaság volt bejegyezve Ausztriában, piaci részesedésük a nettó tonnában mért szállítási eredményt tekintve a 2015-ös 27 százalékról 29,1-re emelkedett. A nettó tonna szállítási teljesítmény két és fél százalékkal emelkedett, 23,6-ról 26,1-re. A bruttó szállítási tonnakilométer a hálózat majdnem összes részén emelkedett.

A teherfuvarozás folyamatosan egyre nemzetközibbé válik. Az európai vasúttársaságok eddigi gyakorlata – vagyis hogy a nemzetközi teherszállítmányokat más cégekkel együttműködésben szállítják el – helyett egyre inkább az a trend, hogy saját maguk szállítanak. Emiatt a piac egyre nemzetközibb lesz, továbbá a versenyhelyzet is erősödik. 2016-ban hét osztrák vasúttársaság közlekedtette vonatait külföldön – jelenti a Logistik Express.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek