Egyszer csak lett egy rendes tehervonat Belső-Somogyban

Tili Kornél   ·   2015.07.19. 16:15
somogyvari0

A Somogy megye szívében fekvő település állomására az utóbbi egy évben egyre ritkábban közlekedik tolatós tehervonat. Sőt, a vonalon szinte nincs átmenő teherforgalom sem, csak a dél-balatoni vasútépítésekre közlekedtek időnként pályaépítős szerelvények. Megrendelés hiányában pedig rendre lemondják a tolatós menetet.

A somogyvári rakodóról kihúzott szerelvény keresztre vár. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A tehervonatoknak évek óta már csak a helyi erdészet, a SEFAG rakodik fát a vagonokba, néha a vonalon fekvő Somogyjádon is van feladás. Múlt pénteken viszont nagyobb megrendelés jött össze: Somogyváron hat, Somogyjádon nyolc kocsira volt igény. A kánikula beköszöntével a feladatot nem merték remotorizált M47-esre bízni, a 235-ös Szergejre esett a választás. Az sem elhanyagolandó szempont a vonóerő választásakor, hogy a pályában Somogyjád és Várda közelében nagyobb emelkedők találhatók. A vonat gond nélkül, szinte papírforma szerint közlekedett le. A lassú tempó és a gyakori vonatkeresztek miatt a tolatóst szinte úri mód lehetett üldözni (még akár bicajjal is).

A Szergej ezúttal üres kocsit egyik állomásra sem továbbított, így a következő menet még kérdéses.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek