Egyszerre húsz MD-80-ast búcsúztat az American

iho   ·   2016.08.24. 11:15
md-80cim

Egyetlen nap húsz gépet sorolt ki az American Airlines a flottájából ugyanabból a típusból, de van még belőle még 61, azokat fokozatosan vonják ki majd. Mindenesetre  az Airways Magazin szerint ez volt az aviatika történetének legnagyobb darabszámú egyidejű búcsúztatása egy légitársaság életében.

Az érintett típus az MD-80-as, a DC-9-es némiképp továbbfejlesztett változata, amelyet az AA 1983-ban állított forgalomba először húsz példányban, és amelyből azután további 240-et rendelt, abban az időben ez volt a legnagyobb darabszámú utasszállító-rendelés.

Az MD-80-asok egyik legfontosabb előnye, az áttervezett szárny nagyobb üzemanyag-kapacitása és a megnövelt hatótávolság mellett, az American számára, hogy a Boeing 767-esekkel párhuzamosan immár két meghatározó típusa volt a légitársaságnak, amit kétfős személyzettel repülhetett: az akkori flotta DC-10-esei és Boeing 727-esei pilótafülkéjében még volt fedélzeti mérnök. A gép törzsét is hosszabbra tervezték, ami pedig az altípusokat illeti, az MD-83 mintegy 3-4 tonnával több üzemanyagot vihetett magával, így aztán nem volt probléma olyan vonalak lerepülése a géppel, keresztbe az USA északnyugati csücskétől a délkeletiig, mint a Seatle-Miami járat.

Megbízható alapgépe lett a légitársaságnak a típus, de egyébként szerte a világon sokfelé használták és használják ma is. A McDonnell-Douglas gyártotta 1191 példány csaknem egyharmada repült az American kötelékében, a légitársaság volt nemcsak a legnagyobb, de a leggazdaságosabb üzemeltetője is a típusnak, sőt, amikor a Reno Air és a TWA is beolvadt, z MD-80-asok száma 370-re futott. Ugyanakkor ezeknek a társaságoknak az MD-90-esei és Bpeing-717-esei, az MD-80 leszármazottai, már nem váltak be igazán.

(fotó: Grant Vickers)

Az MD-80-ast húsz éven át gyártották, 1999-ben adták át az utolsót a TWA-nak. Aztán más tömeges rendeléseket adott fel az American: 200 737-esre és 260 A320-as ra a gépcsaládok különböző tagjaira. De a típus máig jelentős számban veszi ki a részét a világ légiközlekedéséből: mint ezt portálunk is közreadta nemrég, a globális légiflottában a DC-9/MD-80-90/ Boeing 717 sorozatból nem kevesebb, mint 655 gép áll szolgálatban, közülük a többség, 431 az MD-80-as. Illetve most már hússzal biztosan kevesebb, bár nem tudni, hogy az Americansivatagi temetőbe küldi, vagy eladja-e a kisorolt gépeit, mert akkor más színekben még ezek is repülhetnek tovább…

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek