Együtt fejlesztik a lillafüredi és a kassai kisvasutat

iho/vasút   ·   2019.01.28. 13:45
400px_laev

Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) és a Kassai Gyermekvasút (Košická detská historická železnica, KDHŽ) az Interreg szlovák–magyar határon átnyúló Európai Uniós pályázat keretében elnyert támogatásból, RailGate fantázianévvel dolgozik közös projektjének megvalósításán. A projekt mindkét kisvasúton elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaz. Kassán többek között befejezik a csermelyvölgyi indulóállomás felvételi épületét, a vonal felénél fekvő Előre megállóhelyen egy új kitérővágányt építenek, továbbá felújítanak egy dízelmozdonyt. Miskolcon szintén megújul a Dorottya utcai indulóállomás, továbbá egy új, zárt személykocsi épül, amely a partnerség jegyében a Kassa nevet viseli majd.

Elkészült a Cselekvési terv a LÁEV és a Kassai Gyermekvasút közös fejlesztéséhez (fotó: Északerdő Zrt.)

A projekttagok megalkottak egy Cselekvési terv elnevezésű dokumentumot is, amelynek célja, hogy a hasonló adottságokkal bíró, történeti értékű kisvasutak jelenkori hasonló kihívásaira közös válaszokat adjon. A Cselekvési terv bemutatója a napokban volt Kassán egy szakmai konferencián, amelyen a projekttagok mellett részt vettek Kassa és Miskolc városok képviselői, valamint a magyar és szlovák szakmai szervezetek meghívott tagjai.

A magyarul, szlovákul és angolul is megjelent kiadványt kéthavonta megrendezett közös műhelymunka keretében alkották meg a projektben résztvevő és a témában jártas meghívott szakértők. A Cselekvési terv a LÁEV és a KDHŽ történeti adatai mellett összehasonlításokat és elemzéseket tartalmaz az egyes vasutak árképzéséről, marketingjéről, saját és idegenforgalmi régióik látogatottsági adatairól, ezek kínálati oldaláról, valamint az előttük álló konkrét kihívásokról, megoldandó feladatokról. A dokumentumban hangsúlyos szerepet kap a jövőbeli fejlesztési stratégiák, célok bemutatása is. A projekttagok elsődleges célja, hogy a létrejött Cselekvési terv tapasztalataira és megállapításaira alapozva  hatékonyabbá tegyék együttműködésüket az általuk kezelt turisztikai célú kisvasutak fejlesztése és a közös tevékenységek előmozdítása érdekében, ami akár más hasonló testvérkisvasutak együttműködéséhez is iránymutatást adhat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.