Együttműködési megállapodást kötött az NFM és a Magyar Kerékpárosklub

MTI/iho   ·   2017.10.04. 15:09

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a fenntartható közlekedési módok terjedése, a kerékpározás feltételeinek és a közlekedési kultúra országos javítása, valamint a kerékpárral rendszeresen közlekedők számának bővítése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kerékpárosklub szerdán Budapesten.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: együttműködnek többek között a kerékpározást népszerűsítő kampányok szervezésében, tavasszal újraindítják a kerékpárral a munkába járást ösztönző, a Bringázz a munkába! (Bam!) kampányt is, amelyben évente kétszer - tavasszal és ősszel - nyolc-tízezer ember vesz részt. Kiemelte: a kerékpáros balesetek száma még mindig magas Magyarországon a fejlett európai kerékpáros kultúrákhoz képest, ezért csökkentésük érdekében felülvizsgálják a KRESZ-t is. A legtöbb baleset vidéken, kivilágítatlan szakaszokon, településeken fordul elő. A fővárosi önkormányzat a jelenlegi becsült két-három százalékról tíz százalékra szeretné növelni 2030-ra Budapesten a kerékpározás részarányát.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke hozzátette: Magyarországon hétmillió kerékpár van, egy tavaszi kutatás szerint a rendszeres kerékpárhasználók aránya országosan huszonnégy százalék, Budapesten hét százalék, a belvárosban pedig tíz százalék. A kerékpáros közlekedésre jellemző adathiány csökkentése érdekében megosztják egymással kutatási eredményeiket, felméréseiket, valamint közösen készítenek baleseti elemzéseket is. A Magyar Kerékpárosklub kétévente országos kutatást végezne a kerékpározási szokásokról, attitűdökről, és ellenőrizné a Nemzeti kerékpáros stratégia sikerességét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek