Elégett egy B-52-es Guam szigetén, az ok ismeretlen

iho   ·   2016.05.19. 13:45
cim

Megsemmisült az amerikai légierő egyik stratégiai bombázója. A baleset Guam szigetén, az Andersen légibázison történt. Hogy valójában mi okozta az óriási nyolchajtóműves B-52-es pusztulását, arról egyelőre nem adtak ki további információt, annyit tudni, a személyzet mind a hét tagja sértetlenül hagyta el a gépet.

Az NBC megszakított felszállást említ, ami egy rutin kiképző repülés folyamán történt, és hogy a tűz elfojtásához a támaszpont tűzoltói mellett a helyi tűzoltó alakulatokat is be kellett vetni.

Elterjedt híresztelésekkel lehet kapcsolatos a Guam szigeti kormányzó közleménye, amely úgy fogalmaz, a gép elégése „nem mutatkozik támadás következményének”, és egyébként is Eddie Baza Calvo arra figyelmeztet, senki ne terjesszen híreket és feltételezéseket, amíg a katonai hatóságok nem közlik a részleteket. Hasonlóan cáfolta a terrorista akció valószínűségét a helyi amerikai biztonsági erők szóvivője.

A B-52-esek, amelyek az ötvenes évek óta állnak szolgálatban az Egyesült Államok légiereje kötelékében, darabonként megközelítőleg 84 millió dollárt érnek és az elmúlt évtizedek szinte összes fontos konfliktusának részesei voltak, amelynek az amerikai hadsereg.

Guam elég sűrűn volt helyszíne nehézbombázók baleseteinek. 2008-ban ugyancsak egy B-52-es zuhant a tengerbe a bázis környékén a vízszintes vezérsík hibás beállítása miatt, hatan meghaltak a fedélzeten. Ugyanabban az évben a méregdrága alacsony észlelhetőségű, csupaszárny B-2-esek egyike zuhant le felszállás közben, a két pilóta sikeresen katapultált.

2010-ben a felszállásra készülő B-2-esek egyikének az egyik hajtóműve gyulladt ki, és a gép súlyos károkat szenvedett, tizennyolc hónapba telt, míg annyira rendbe hozták, hogy visszarepüljön a Northrop Grumman kaliforniai gyárába, az incidens után négy évvel a gép ismét szolgálatba állt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek