Előnyt a Fonódónak!

iho   ·   2017.01.10. 15:23
00kicsi

Még a rövid 17-es villamos és a 86-os busz korában (nem is volt az olyan messze, ugye) állandó problémaként jelentkezett a villamossínek beparkolása (a Vidra utcában szinte mindennapos volt), és a buszok hosszas ácsorgása a dugókban. Az utóbbi helyzeten javított a Budai Fonódó átadása, ám a közúti problémák korántsem enyhültek.

A Fonódó átadásának napján minden csendes volt (fotó: MTI/Ruzsa István)

A Közlekedőtömeg blogon megjelent egy javaslat a csillapításra, előnyben részesítésre, ez a Fonódó villamosjáratainak és a 9-es autóbusz óbudai szakaszának tehermentesítését javasolja. A legfontosabb eleme a tervezetnek, hogy a Bécsi utat és a Frankel Leó utat (a Nagyszombat utca–Zsigmond tér–Üstökös utca szakaszon) egyirányúsítanák, déli irányban csak a tömegközlekedés és a kerékpárosok számára lenne járható. Ezzel együtt forgalmi sávvá változna az Árpád fejedelem útja buszsávja, amely az elterelt autóforgalmat így fel tudná venni különösebb fennakadások nélkül. Mindezekkel együtt a csomópontok lámpaprogramjait is módosítani kell, bizonyos helyszíneken a közlekedési lámpák teljesen elhagyhatóak lennének.

Az Árpád fejedelem útján nem kell árvíz a torlódáshoz (Kemsei Zoltán felvétele)

Ez a megoldás az általános budai közlekedési káosz megoldásán túl számol a 3-as metró felújításával is, várhatóan a pesti oldal helyett többen a budait választják majd a Váci út építkezései, a pótlóbuszok közlekedésére elkülönített buszsávok miatt, azaz például Békásmegyerről a pesti belső kerületekbe nem az Árpád, hanem mondjuk a Margit hídon át közlekednének.

A déli irányú forgalom elterelésének térképe (forrás: kozlekedotomeg.blog.hu)

A javasolt forgalomtechnikai változások átépítés nélkül, a lámpák jobb szabályozásával, továbbá csak az autóbuszoknak engedélyezett kanyarodással megoldhatóak lennének. Menetrendi korrekciókra is szükség lenne, a Frankel Leó úti megállókban ugyanis az előző jármű utascseréjére várakozás további késéseket idézne elő a villamosok, buszok menetrendjéhez képest, a Fonódó villamosainak és a 9-es, 109-es buszoknak a menetrendjét egymáshoz kellene igazítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.