Eltérített egyiptomi Airbus: az egész egy nőről szólt...

MTI/iho   ·   2016.03.29. 09:40
egyptair_elteritett0

Legfrissebb információ:

MIután a személyzet tagjai is elhagyták a gépet, egyikük, feltehetően a másodpilóta, a pilótafülke jobboldali ablakán keresztül ereszkedett a földre, a ciprusi hatóságok sikeresen és erőszak nélkül őrizetbe vették a gépeltérítőt. Egyes hírek szerint a gépeltérítőnél mégicsak volt valamiféle robbanóanyag, és mégiscsak voltak politikai motivációi is az akciónak.

Két órája írtuk:

Az egyiptomi polgári légügyi miniszter sajtóértekezletén azt mondta, hogy még a személyzet és néhány utas az A320-ason tartózkodik. Az eltérítést elkövető férfinél, aki egyébként az alexandriai egyetem tanára, valójában nem volt sem fegyver, sem robbanóanyag, csak ezzel fenyegetőzött, és azért akart Ciprusra jutni, hogy elvált feleségével tudjon beszélni, a hölgyet a hatóságok most hozzák a repülőtérre. A ciprusi elnök az Európai parlament elnökével tárgyalt majd tartott sajtóértekezletet, amelyen megkérdezték a gépeltératésről: „Az egész egy nőről szól” – válaszolt az államfő.

(fotók: Daily Mail)

Korábban írtuk:

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet hatvan emberrel a fedélzetén – jelentette a ciprusi média. Az értesülést később egyiptomi kormánytisztviselők és a ciprusi hatóságok is megerősítették. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén ötvenöt utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. Az első médiaértesülések még nyolcvanegy személyről szóltak.

A belföldi járatot teljesítő A320-as Borg El Arab repülőtérről, Alexandriából szállt fel Kairó felé, és már csak húsz mérföldnyire volt a célreptértől, amikor a személyzet jelentette a géprablást, észak felé fordult, FL210-re emelkedett. 38 perces repülés után eseménymentesen szállt le a ciprusi repülőtéren, ahol a légikikötő egy a termináltól távol eső részére irányították.

Repülésbiztonsági portálok adatai szerint a gépnek a mindössze félórás eredeti járatra szükséges kerozin mellett mintegy három tonnányi tartaléka volt, tehát gond nélkül elérhette Ciprust.

A Flightradar twitter-posztja. Ennyit biztosan tudunk

Arab nyelvű források szerint a géprabló egy az öngyilkos merényletekhez használatos robbanóövet visel. Jelenleg a ciprusi hatóságok tárgyalnak a terroristával, aki a nők és gyerekek elengedését ígérte, ha a rendőrség visszavonul a géptől.

Friss hírek szerint az utasok nagy része el is hagyta a gépet, kivéve a személyzetet és „öt külföldi állampolgárságú”, vagyis nem egyiptomi személyt. Más források úgy tudják, hogy a 320-ason a géprablón vagy géprablókon kívül már csak az ötfőnyi személyzet maradt. Eredetileg amerikai és brit állampolgárok is utaztak a gépen, nem tudni, hogy a fedélzeten maradt öt ember milyen útlevelet hord.

A gép váratlan északnak fordulása után az izraeli légierő harci gépei is felszálltak, hogy megakadályozzák az Airbus esetleges bejutását az ország légterébe, de beavatkozásukra nem volt szükség. Larnaca repülőterét lezárták, valamennyi érkező járatot kitérő reptérre irányították.

Az első híradások pedzegetik, hogy valami nagy baj lehet az egyiptomi repülőterek légikikötőivel, ha már második alkalommal sikerül életveszélyes helyzetet teremteni egy felszálló gép esetében. Mint emlékezetes, öt hónappal ezelőtt a Sínai-félszigeten Sarm-es-Sejkből felszálló orosz utasszállító nem sokkal indulás után lezuhant, és ugyan a hivatalos repülésbiztonsági vizsgálat ezt még mindig nem erősítette meg, de azt a katasztrófát általánosan elfogadott verzió szerint egy a gépre juttatott pokolgép okozta.

Az adatbázisok szerint 2010 óta egyetlen sikeres gépeltérítés történt, amikor a fedélzeten lévő valaki sikeresen hatalmába kerítette a gépet, az Ethiopian Rómába tartó gépét Genfbe kényszerítették, de mint akkor beszámoltunk róla, ennek a sikernek az volt a titka, hogy a másodpilóta volt a gépeltérítő.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek