Emelt fővel távozik a Finnair vezére

iho   ·   2013.01.30. 16:30
cim1

Február végén adja át posztját a majdan kijelölt utódnak a finn nemzeti légitársaság vezérigazgatója, Mika Vehvilaeinen. Távozásáról már két hete keringtek meg nem erősített hírek a helsinki sajtóban – írja az Aviaton News Europe.

Vehvilaeinen ugyanakkor nem kudarcos vezérként köszön le a posztjáról, hiszen két év veszteség után tavaly sikerült 2012 első kilenc hónapjában ismét több mint 14 millió dollárnyi profitot termelnie a légitársaságnak. A teljes tavalyi eredményről február hetedikén számol be a Finnair a részvényeseinek.

Vehvilaeinen a Cargotec nevű cargo-handling cég vezetését veszi át. Nyilatkozata szerint jókor távozik, hiszen a Finnair pozitív pénzügyi eredmények felé közelít, és jobb pozícióba került ahhoz, hogy a fő befektetők követelményeit is teljesítse – mondta a leköszönő vezérigazgató.

Vehvilaeinen posztjára az új vezérigazgató kinevezéséig Ville Iho operatív igazgatót jelölte az igazgatótanács.

A Finnair, amellett, hogy az európai repülésbiztonsági tanácsadó cég, a JACDEC listáján az élen végzett, mint a föld legbiztonságosabb légitársasága, Vehvilaeinen irányításával azt igazolta, hogy a kisebb légicégeknek is van esélyük a talpon maradásra, ha elég bátor és elég radikális költségcsökkentési programot hajtanak végre.

(fotó: BA)

A program keménységét jól jelzi, hogy a Finnair technikai alkalmazottai először áprilisban, majd nyáron, tehát a főszezon közepén sztrájkkal tiltakoztak az intézkedések, elsősorban a kiszervezések ellen. A költségcsökkentési program egyébként évente 140 millió eurós megtakarítást írt elő a társaságnak.

2012 közepe felé az elemzések a Finnairt még azok között a társaságok között említették, amelyek a skandináv régióban a diszkont konkurencia térnyerése miatt kerültek csődközeli állapotba. Mostani elemzések szerint sem került még ki a Finnair a veszélyzónából, azonban úgy tűnik, hogy a program működik, ez persze majd a februári jelentésből derül ki biztosan.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.