Enyhíthetnek a KRESZ szigorú szabályain

iho/biztos út   ·   2012.07.27. 13:18

Az áprilisban meghozott, drákói büntetési tételeken finomíthat a szakértők és kormánypárti politikusok által kidolgozott javaslatcsomag. A tervezet kidolgozói szétválasztották a közlekedőkre veszélyes és veszélytelen szabálysértéseket, ezzel életszerűbb lehet a szabályozás.

A legfaramucibb helyzet a táblával jelölt, ám rég felhagyott vasúti átjárókban történő bírságolás volt: ez esetben a rendőrségnek csak a vasúti átjáró jelzése számított, az nem, hogy esetleg már a síneket is felszedték, de a közútkezelő még nem intézkedett a figyelmeztető jelzések elbontásáról. Alaphelyzetben az elsősegélycsomag hiánya sem von maga után bírságot – kivéve, ha baleset, sérülés esetén használni kellene, de mégsincs. A kerékpárosokat továbbra is szondáztathatják a rendőrök, de bírságot csak akkor kell fizetni, ha 0,5–0,8 ezrelék közötti véralkoholszinttel főúton közlekednek, vagy ittasságuk miatt veszélyhelyzetet teremtenek.

Tilos lesz a lézerblokkolók, és minden olyan eszköz használata, amely a sebesség bemérését akadályozhatja, ellenben a traffipaxot előrejelző készülékek szabadon működtethetők maradnak.

Kapcsolódó hírek