Épül az M8-as Körmend–Rábafüzes, országhatár szakasza

iho/közút   ·   2018.03.09. 13:45
400px_m8

A száztíz kilométer per óra tervezési sebességű útnak köszönhetően nő a közlekedés színvonala és biztonsága, javul a régió versenyképessége. A beruházás alapkövét március 8-án tették le.

A térség jelenlegi közúti közlekedési hálózatát az észak–déli irányú, Rédicsről Körmenden át Szombathelyig vezető 86-os főút és a nyugat–kelet irányú, Rábafüzes–Körmend–Veszprém–Székesfehérvár útvonalú 8-as főút alkotják. Mindkettő jelentős nemzetközi, illetve ezen belül is nagyarányú nehéz-tehergépkocsi forgalmat bonyolít. A 8-as főút érintett szakaszainak kialakítása a főúti igényeknek megfelel, de mára már korszerűtlennek számít. A nyugat-magyarországi régió és az ausztriai Burgenland szövetségi tartomány gazdasági és társadalmi kapcsolatai az utóbbi évek során megújultak. Az országhatárig tartó, kétszer egy sávos út Nyugat-Magyarország és Graz városa között is erősíti majd a kapcsolatot.

Körmendtől a rábafüzesi osztrák–magyar határig épül ki kétszer egy sávon az M8-as autóút (forrás: NIF Zrt.)

A 28,9 kilométeres szakaszt a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciuma hozhatja létre. A projekt két szakaszra bontódik: Körmend és Vasszentmihály között 19,4 kilométernyi, Vasszentmihálytól Rábafüzesig pedig 9,45 kilométernyi út épül. A kivitelezés nettó összege hatvankétmilliárd forint. Előbbi szakaszon Körmend nyugatnál, Csákánydoroszlónál, Vasszentmihálynál és Szentgotthárdnál különszintű csomópontot hoznak létre. A 86-os főút, kezdő csomópontnál egy szintbeni csomópont, Gasztonynál egy egyszerű pihenő, Szentgotthárdnál pedig egy komplex pihenő létesül. A teljes szakaszon huszonkét felüljáró, tizenhárom aluljáró, 8,6 kilométernyi útkorrekció, 5,1 kilométernyi szervízút épül. Körmend Nyugati csomópontnál hétszáz méter kerékpárutat, Körmend-Horvátnádalja térségében pedig 1,2 kilométer zajárnyékoló falat építenek.

Vas megye másfél éve kapcsolódott be az ország gyorsforgalmi úthálózatába: 2016 őszére épült meg az M86 autóút teljes, Győr és Szombathely közötti szakasza, aminek köszönhetően a térségben közlekedők gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úti céljukat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyiek élnek is a gyorsforgalmi hálózat adta lehetőségekkel. Tavaly huszonötezer Vas megyei matricát értékesítettek, 2018-ban ez a szám tovább nő. A közútfejlesztések célja minden esetben az, hogy munkahelyek teremtésével és az ipar betelepülésével segítsék az érintett térség fejlődését.

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházási vezérigazgató-helyettese az aktuális munkákkal kapcsolatban kiemelte: Körmend belterületén a Berki út csomópontját körforgalmi csomóponttá alakítják át, mely segíti majd a rávezetést Körmend Nyugati csomópontra és az Ipari Parkra. Megépül a Szentgotthárd keleti elkerülő körülbelül háromszázötven méteres hiányzó szakasza is, mely a városban uniós támogatással megvalósuló Ipari park II. bekötő utat kapcsolja össze a szentgotthárdi különszintű csomóponttal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Szintet lép az Alstom

iho.hu   ·   2024.04.14. 17:00

Hozzávetőlegesen hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon.