Érdek nélkül tetszik: az emberiség mennyei játéka

Márványi Péter   ·   2014.12.06. 13:45
cim_fellov

Egy rakétaindítás mindig fantasztikus élmény, legalábbis nekem: szívesen nézem újra és újra a fellövést, élvezem a számítógép fülhallgatóján át is gyomorremegtető hangot, a katartikus fényeket, és azt a csodát, ahogy az előttünk tornyosuló valami elképesztően rövid idő alatt apró fényponttá válik valahol az égbolton.  De vajon mikor érdemes állóképet csinálni az indítás viharában?

Érdemes a NASA gyakorlott fotósának képét elővenni a helyes válaszért. A rakétaindítás első másodperceiben maga a szerkezet még ott ül a kilövőpadon, meg kell várni, amíg a hajtóművek nemcsak beindulnak, de felpörögnek a legnagyobb tolóerőre. Ezalatt a rakétát, bármekkora is legyen, szinte teljesen elborítja a láng és a füst, az ember ezekben a pillanatokban akár azt hiheti, hogy valami baj van, de nem: mégiscsak megtörténik a csoda, ahogy ez a tüzet okádó felhőkarcoló a saját lángjára és füstjére támaszkodva emelkedni kezd. És ilyenkor érdemes megcsinálni az igazán tökéletes fotót.

A rakéta eleinte nagyon lassan mozog, ilyenkor még az expozíció is könnyebb, de nem is ez a lényeg, hanem az, ahogy közben a rakéta a vihart, a zavarosságot maga mögött hagyja és kiemelkedik a füst és a tűz, meg a különféle tornyok, szerelőépületek, antennák, a pad egyéb kellékeinek a szövevényéből. Még ott van minden alatta, hogy lássuk, mennyire hatalmas építmény indul az ég felé, de azt is érzékeljük, milyen hihetetlen kavalkádból születik ez az egyirányú, határozott repülés. A Delta-4 Heavy már elhagyja a földi kuszaságokat, csak a lényeg marad: az emelkedő gép – és az ég, amelyet megcélzott.

Az ember persze bogarászhat még további részleteket, technikai és esztétikai momentumokat. Például hogy a rakéta csúcsán ott van az a tűvékonynak látszó plusz valami, ami azt bizonyítja, hogy az orrkúp védelmében olyan kapszula rejtőzik, amiben vagy emberek vannak, vagy ahogy tegnap, emberek szállítására képes űrhajó, az Orion startol, hiszen csak az emberes repüléseknél társítanak a hordozórakétához mentőrakétát is. Gyönyörködhetünk a fények játékában, a fotósnak az indítási ablak a kezére játszik: a reggeli szürkület jó háttér, jobb, mint az éjszakai teljes feketeség, és sokkal jobb, mint a nappali fények, a kontraszt épp most a legizgalmasabb.

De nem is a részletek fontosak most, hanem a kép igézete. A történés csodája, ahogy a világ valaha épített egyik legnagyobb erejű gépezete megindul felfelé, hogy a lassúságból megszülessen az első kozmikus sebesség, ami a földkörüli repüléshez kell. A méltóságteljes lassúságból megszületik a szökési sebesség, megtörténhet a szökés az egy g világából.

Oriana Fallacci valahogy így írta híres mondatát az űrkorszak első, igazán hősi szakaszában, a Ha meghal a nap című szenzációs riportkönyvében egy rakéta startját végignézve: „Olyan ez, mint ha az ember Istennel játszana társasjátékot.”

Sorozatunk korábbi darabjai

Érdek nélkül tetszik: két világ találkozása

Érdek nélkül tetszik: hegyek, felhők, völgyek

Érdek nélkül tetszik: „drezinázni” mindig kell!

Érdek nélkül tetszik: csak lazán, pilóta

Amikor Kim Dzsongun

Érdek nélkül tetszik: ahol minden volt, még vasútállomás is

Érdek nélkül tetszik: lenyomni Skandináviát!

Érdek nélkül tetszik: villámok között

Érdek nélkül tetszik: a zöld komp

Érdek nélkül tetszik: három évet vártak rá, megérte

Érdek nélkül tetszik: megjött a kemény mag

Érdek nélkül tetszik: Párizs, 11 óra

Érdek nélkül tetszik: szakadt, koszos – és nem a miénk

Érdek nélkül tetszik: Tegel fölött az ég

Érdek nélkül tetszik: a Göhrener Brücke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.