Erdély keleti határához ért az Eurázsiai Történelmi Lovasút

MTI   ·   2012.03.27. 14:02

A Gyimes-völgyben kedden lépték át Erdély keleti határát az Eurázsiai Történelmi Lovasút résztvevői, akik Kazahsztán és Irán felé tartva már közel kilencszáz kilométert tettek meg a tervezett hétezer kilométerből.

Bencze István, az expedíció vezetője kedden elmondta: az éjszakát Csíkszeredától 36 kilométerre, a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán töltötték. A lovakkal kapcsolatos apróbb nehézségeket leszámítva eddig minden az eltervezettek szerint alakult. Erdélyben mindenütt olyan vendéglátóik voltak, akik róluk is, a lovaikról is gondoskodtak, és akik az útjuk céljával, a képviselt értékekkel is azonosulni tudtak. Ez értékek sorában a magyarság történelmének a megmutatását, az együvé tartozás érzésének az erősítését, a honfiúi érzés elmélyítését említette.

Bencze István, Chemez Farkas és Béres Sándor március elsején indultak el Budapest közeléből, és átlagosan napi negyven kilométert haladtak kelet felé. Helyenként lovagoltak, máshol pedig a lovak mellett gyalogoltak, hogy kíméljék az állatokat. A gyakori kaptatók és lejtők ugyanis meglehetősen megerőltetőek mind az ember mind az állat számára. A legnagyobb erőpróbát a szilágysági Meszes hegységben való átkelés jelentette. Ott 24 óra alatt két óra alvással 85 kilométert tettek meg.

A lovasok az elkövetkező napokban erőltetett menet végén érnek a Duna mellett fekvő Galacra, ahonnan visszaküldik a lovaikat Magyarországra, és hajón folytatják útjukat a Feket- tenger túlsó partján fekvő Grúziáig.

Amint az expedíció vezetője elmondta, célszerűnek látszott, hogy Grúziában, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban helyben bérelt lovakon folytassák az útjukat. Így gyorsabban haladhatnak, és elkerülik a lovak határon való átléptetésének a bonyodalmait.

A tervek szerint július ötödikén érkeznek Asztanába, Kazahsztán fővárosába. Itt a csapat részt vesz a Kunszövetség által korábban tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá választott Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök születésnapi ünnepségén. Asztanából Irán fővárosába, Teheránba repülnek, ahonnan további öt héten át lovagolnak egészen Shiráz városáig.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.