Erős kapacitáscsökkentés az európai vasutakon

iho/vasút   ·   2020.03.31. 15:00
R610_01

Ausztria: A kormány március 11-én bólintott rá az Olaszország és Ausztria közötti nemzetközi vonatok leállítására. Az Olaszország és Németország viszonylatában közlekedő vonatok pedig csak megállás nélkül mehetnek át Ausztrián. Az elővárosi és regionális vonatok csak a határállomásig mennek. Az ÖBB végül március 23-án az összes nemzetközi vonatot leállította.

Belgium: Az SNCB az ingázók számának megcsappanásával csökkentette a csúcsidőben közlekedő járatok számát. A nagysebességű Thalys-vonatok számát is csökkentették, de továbbra is járnak az Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia és Németország között.

Bulgária: A BDZ teljesen leállította a személyszállító vonatokat.

Csehország: A kormány március 14-étől megtiltotta a határokon átlépő vasúti utasszállítást. A nemzetközi vonatok csak a belföldi szakaszokon közlekedhetnek. A Leo Express magánvasút március 23-áig 75 százalékkal csökkentette járatai számát.

Dánia: A DSB jegyeladásai hetven százalékkal estek vissza, az elővárosi és a távolsági utasok is jócskán elmaradnak. A német és a svéd határ lezárása miatt a nemzetközi járatok számát csökkentette a DSB.

Egyesült Királyság: A nagysebességű Eurostar-járatoknak mindössze 12 százalékát hagyták meg. Egyes belgiumi, hollandiai és németországi járatok megmaradtak az üzleti utazási igények miatt.

Észtország: Az Elron március 20-ától felfüggesztette az oroszországi nemzetközi járatokat.

Fehéroroszország: A Belarusz Vasút (BC) felfüggesztette az oroszországi nemzetközi járatokat.

Franciaország: A kormány március 27-étől mindössze hét százalékra redukálta a TGV-k számát. Negyven szerelvény jár, átlagosan 12 százalékos kihasználtsággal. A felső foglalási határ ötven százalék. A Thello-vonatok április 15-éig nem járnak. Az Intercityknek is mindössze hét százaléka közlekedik. A Transilien-vonatok 31 százaléka üzemel. A regionális TER szolgáltatás gyakorlatilag leállt, a kihasználtság maximum öt százalékos. A Spanyolországba tartó nagysebességű járatokat május 5-éig leállították.

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt otthonmaradási hullám miatt Európa számos országában vezettek be korlátozásokat a vasúton, néhány országban a teljes személyforgalom leállt. Szlovákiában a nemzetközi vonatokat törölték, a belföldi távolsági intercityk számát pedig csökkentették (fotó: ZSSK)

Horvátország: A HZPP teljesen leállította a nemzetközi forgalmat. A belföldi vonatok menetrend szerint közlekednek.

Lengyelország: A PKP valamennyi nemzetközi járatát leállította.

Magyarország: A MÁV-Start az egyes országok által elrendelt határzárak érvénybe lépésével párhuzamosan állította le a nemzetközi vonatok kilépését, majd március 30-ával azok jó részének megmaradt belföldi részét is. Aznaptól tanszüneti menetrend szerint közlekednek a belföldi vonatok.

Németország: A DB április 30-áig leállította a Berlin és Varsó közötti nemzetközi járatokat, de Amszterdamba sem lehet utazni legalább április 19-éig. A távolsági vonatok számát csökkentették, az ICE-k kapacitását pedig a felére redukálták. A DB Regio törölte az Ausztriába, Csehországba és Lengyelországba átjáró regionális vonatait.

Norvégia: Március 16-a óta nem léphetnek be az országba azok a külföldiek, akik nem ott dolgoznak. Továbbá a külföldről érkező utasoknak kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Olaszország: Az FS vonatai nem állnak meg azokon az állomásokon, amelyek környékén szigorúbb karanténszabályokat vezettek be. A Franciaországba és Ausztriába járó nemzetközi vonatokat leállították, a Svájcba tartók számát a negyedére csökkentették. A súlyosan fertőzött régiókban húsz százalékra redukálták a járatok számát, Lombardiában az elővárosi vonatoknak csak a fele közlekedik. A nagysebességű járatok száma országszerte csökkent.

Oroszország: A Szövetségi Vasúti Közlekedési Hatóság korlátozta a személyvonatok közlekedését néhány kínai és észak-koreai határátmenetnél. Az Azerbajdzsánba, Észtországba, Fehéroroszországba és Finnországba tartó járatok közlekedését felfüggesztették.

Portugália: A CP március 17-ével felfüggesztette minden nemzetközi járatát.

Románia: A kormány felfüggesztette a vasúton történő belépést az Olaszországból érkezőknek. A CFR Calatori utasainak száma 25 százalékra csökkent.

Spanyolország: Az Euskotren leállította a nemzetközi forgalmat. Az utasmennyiség hetven százalékkal esett vissza. A menetrendben a nyári menetrendre váltottak, a csúcsidei járatok korlátozása nélkül.

Svájc: Március 19-ével ideiglenes menetrend lépett életbe, mellyel jelentősen csökkentették a járatok számát: törölték a csúcsidei pluszvonatokat és az éjszakai járatokat, továbbá leállítottak vagy részben töröltek több belföldi távolsági, regionális és elővárosi vonatot.

Svédország: 25 százalékkal csökkentette járatai számát az SJ. A koppenhágai és oslói közvetlen vonatokat leállították.

Szlovákia: A ZSSK felfüggesztette nemzetközi járatait. A belföldi menetrendben a szombati napra érvényes menetrend lépett életbe, mely körülbelül negyven százalékos csökkentést jelent. Pozsony és Kassa között négy pár intercityt leállítottak.

Szlovénia: Az SZ a teljes belföldi és nemzetközi vasúti személyszállítást leállította.

Ukrajna: Minden nemzetközi határátlépést leállított az UZ. A kormány karanténszabályai okán a belföldi személyforgalom is leállt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek