Esik-kel Magyarország

iho/biztos út   ·   2017.02.01. 05:58
onoseso170201_0

11:30 Továbbra is Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet, itt az ónos eső után hó esik a fagyott, jeges utakra. Az ország többi részében fokozatosan feloldják a korlátozásokat, ahogy az ónos eső esőre vált: Budapesten és a középső területeken másodfokúra, több megyében elsőfokúra mérsékelték a riasztási fokot. Csongrád, Tolna, Baranya és Somogy megyében már nincs érvényben figyelmeztetés.

Komka Péter (MTI) felvétele Salgótarjánban készült

10:30 Betiltották az ónos eső miatt a kamionforgalmat a 2-es főút teljes hosszában, Budapesten a Normafát és környékét zárták le az ónos eső miatt. A Fogaskerekű csak a Svábhegyig közlekedik.

Az 1-es vonalán a megállók takaírtásának még van egy kis híjja... A képre kattinva galéria nyílik (fotók: Vörös Attila)

9:30 Fővárosi hírek

Újra elindult a 149-es autóbusz, azonban nem jár a 16-os és a 116-os busz, rövidített útvonalon közlekedik a 65-ös és a 219-es járat. Az 51-es villamos helyett Mester utca/Ferenc körút és Gubacsi út/Határ út között pótlóbuzsok közlekednek váltóhiba miatt – olvastuk a BKK Facebook-oldalán.

8:09 Előváros: csak a szokásos

Az ónos esőzés okozta váltóhibák, jegesedések miatt Budapest elővárosi vasúti közlekedésében 10–20 perccel hosszabb lehet a menetidő néhány járat esetében. A szakemberek dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán a közlekedés folyamatosságának fenntartása érdekében – közölte a MÁV.

A screenshot nem sokkal reggel kilenc után készült

7:49 Útinform, mostanában

  • Feloldották a korábban hozott korlátozást, így újra közlekedhetnek a legfeljebb 7,5 tonna össztömegű tehergépjárművek az M2 autóút Rádi csomópontjától a 2-es számú főút Pest, valamint Nógrád megyei szakaszán.
  • Az autópályák és az autóutak burkolata nedves vagy sónedves, de Lébény közelében havas. A főutak burkolata többnyire szintén nedves, sónedves, de Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Mosonmagyaróvár, Sárvár, Lenti, Esztergom, Kápolnásnyék és Kiskunfélegyháza környékén havas, hókásás és latyakos, Körmend, Zalaegerszeg és Pápa tájékán pedig jeges – közölte az Útinform szerda reggel a honlapján.
  • Az ország északi részén, továbbá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szállingózik, illetve esik a hó vagy havas eső hull. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén többfelé, valamint Kisújszállás térségében ónos eső esik.
  • Az alsóbbrendű úthálózat nagy részén sónedves a burkolat, de Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, és Somogy megyében, továbbá az északi és északkeleti országrészben, valamint Kiskunhalas körzetében havas, hókásás, letaposott havas, latyakos, jeges és jégbordás szakaszok váltják egymást.
  • Az ország nagy részén kielégítőek a látási viszonyok, elszórtan párás a levegő. Mosonmagyaróvár, Balassagyarmat és Vác körzetében csak 100 és 300 méter közötti a belátható út hossza.

7:45 Tovább nehezedett a budapesti buszközlekedés:

  • A 16A autóbusz nem közlekedik, a 16-os és a 116-os autóbusz rövidített útvonalon, a Bécsi kapu térig jár.
  • A 65-ös autóbusz rövidített útvonalon, a Fenyőgyöngye megállóig jár.
  • A 91-es és a 291-es autóbusz a Bimbót út megállóhelyen megállás nélkül halad át.
  • A 128-as autóbusz a Szent János Kórház és Városkúti út között nem közlekedik.
  • A 149-es autóbusz nem közlekedik.
  • A 219-es autóbusz módosított útvonalon jár, több megállót nem érint.

Fővárosi „buszhelyzet”

6:07 A 13-as autóbusz a Petőfi Sándor utca és Diósd, Búzavirág utca között nem közlekedik. A 29-es autóbusz terelt útvonalon jár, nem érinti a Felhévízi utca, a Pusztaszeri út 25., az Alsó Zöldmáli út, a Szemlő-hegyi-barlang és a Zöldmáli lejtő megállót. A 191-es autóbusz a Mansfeld Péter park és a Sarolta utca között nem közlekedik – közölte a BKK a Facebook-oldalán.

 

Korábban írtuk:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a harmadfokú riasztás a főváros mellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér Pest, Somogy és Tolna megyét érinti. Ezeken a területeken a csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 millimétert is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közérdekű közleményében kiemelte, hogy az érintett térségekben több órán át tartó ónos eső a közlekedésre is hatással van. „Aki teheti, ezeken a területeken ne induljon útnak” – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: ha valaki bajba jutott embert vagy járművet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

(fotók: MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: szerda reggelig a Pécs–Budapest sáv körüli megyékben akár 10–15 milliméternyi, néhol 15 milliméternél is több ónos eső hullhat. Az ónos eső veszélye miatt már kedd este Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével mindenhol kiadták a figyelmeztetést, riasztást. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másod-, a többi megyében egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.

Szerdára, mára az ónos eső miatt az egész országra kiadtak valamilyen fokú figyelmeztetést. Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére adták ki a piros figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére másodfokú, a többi területre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt.

Azt írták: szerda napközben az ónos eső a Győr–Debrecen vonaltól északra valószínű, ettől délre inkább eső várható. Szerda éjfélig kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység előterében várható nagy mennyiségű – akár 5–10 milliméternyi – ónos eső. Estétől jelentős mennyiségű ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is.

Emellett több megyében havazásra is figyelmeztetnek: szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5–15 centiméternyi hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség. Szerdára a havazás veszélye miatt Budapestre és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szerdára elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Magyar Közút: csak a zúzalék segít

Ebben az időben a sózás már nem segít járhatóvá tenni az ónos eső miatt jeges utakat – mondta Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési igazgatója az M1 aktuális csatornán. Az igazgató szerint ilyenkor az ónos eső miatt lefagyott utakra zúzalékot szórnak le, hogy a jégpáncél érdes, így járható legyen. A Közút gépei folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen és a hó eltakarításán. Elmondta azt is, hogy ilyenkor először a gyorsforgalmi hálózatra, az első, másod- és harmadrendű főutakra koncentrálnak, de az alsóbbrendű utakon is jelen lesznek.

Korlátozták a tehergépjárművek forgalmát a 2-es számú főúton

Nógrád megyében az ónos eső és az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak. Noskó Zsolt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását. A korlátozás visszavonásig érvényes. Hozzátette, hogy az érintett gépjárművek közlekedését már Pest megyében is korlátozzák az M2-es autóúton a 2-es főút irányába.

Óvatosan a fel- és leszállásnál

Szerte az országban igaz, nagyon csúszósak a megállók, hiába a takarítás: a peronokon nagyon kell vigyázni a fel- és leszállásnál. Budapesten a BKK már elkezdte síkosságmentesítést, de ettől még előfordulhatnak balesetek.

(fotó: Kadocsa Gyula)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek