Európa egén: repülőnap-menetrend 2015 – 1. rész

Kelecsényi István   ·   2015.01.22. 11:15
cim
A 2015-ös esztendő elején vagyunk csak, de sok repülésért rajongó már a naptárat és eseményeket nézegeti, tervezgeti. Lássunk tehát egy kis előzetest az év nyilvános repülőeseményeiből, úgy hogy kicsit a magyar szempontokat is figyelembe vesszük, különös tekintettel arra, hogy a Red Bull július 4–5-i budapesti visszatérésén kívül egyelőre nagyobb magyarországi repülőeseményekről nem tudunk előre: igaz, a tavalyi május elsejei budapesti bemutatót is csak nem sokkal a rendezvény előtt hirdették meg.

Ha naptári rendben haladunk, akkor március 15-én a Kortrijki repülőterén kezdődik az idény: Bronco Fan Day. Valószínűleg nem sok magyar repülőrajongó teszi meg a közel 1500 kilométeres távolságot, hiszen nagy programot nem ígér.

Friedrichshafenben főképp kisgépes kiállítókkal találkozhatunk

Április 16–19. között rendezik a németországi Friedichshafenben az Aero Friedichshafen repülő szakkiállítást, amely elsősorban a polgári kisgépes repüléssel foglalkozók szívét dobogtatja meg.

Aki komolyabb vasakat is akar látni, annak a csehországi Plasnyba kell látogatnia, ahol a német kiállítással egy időben kezdődik a repülőidény. A szokásos cseh repülőnapok JAS39 Gripen, L-159 Alca, különféle Zlin repülőgépek szóló és kötelékrepülését tekintheti meg. Néhány oldtimer is várható, valamin a RedBull szponzorálta Flying Bulls köteléke is tiszteletét teheti.

Angliában a Shuttleworth-gyűjtemény, amely elsősorban az első világháborútól a másodikig terjedő időszak eredeti és replika gépeit mutatja be, május 3-án rendezi Premier Airhow-ját.

Május 9-én ellátogathatunk Moszkvába a hagyományos Díszszemlére, ahol 50–80 repülőeszközzel húz át a Vörös tér felett az Orosz Légierő, és az előzetes hírek szerint első ízben mutatkozik be az új orosz katonai kötelék, amely Jak-130-asokkal repül.

Moszkva tavaszi sztrája feltehetően az új Jak-130-as kötelék lesz

Számunkra sokkal fontosabb, hogy a csehek május 23-án a caslavi repülőbázison rendeznek nyílt napot. A 21. repülőbázis a 211. JAS-39 Gripen, és a 212. L-159 Alca és a 213. L-39 Albatrosz század otthona, és a nyílt napjukon a cseh légierőn kívül néha vendégek is szoktak – elsősorban statikus bemutatót – tartani. Tipikusan jó idénykezdet.

Aki távolabb akar menni, annak is van kiváló program, mert La Ferté Alais Cerny repülőterén ekkor rendezik meg a Meeting Aérien-t, amely Duxford mellett a veterán repülők másik európai szentélye. Itt elsősorban különleges francia típusok repülnek, de pirotechnikai eszközökkel támogatva, több első és második világháborús repülőeseményt is bemutatnak.

Május 25-én Duxfordban is megkezdődik az élet, a tavaszi repülőnapjukat tartják. Tavaly még repült az egyetlen Európában található F-86 Sabre is a rendezvényen, de sajnos azóta visszakerült az Államokba a gépmadár. Mindenesetre jó néhány oldtimer kategóriájú repülőgép, lesz feltehetően látható, a légcsavaros és a sugárhajtású gépekből egyaránt, valamint a Királyi Légierő is megtiszteli az eseményt. Az, hogy pontosan mi repül, azt általában 1-2 héttel lehet csak előre tudni.

Jellegzetes duxfordi műsorszám, Spit-duett

Lassan június felé tekintünk, de Duxford mellett komolyabb repülőnapot nem találunk eddig a sorban.

Június 6-án és 7-én viszont, akit érdekelnek a veterán repülőgépek, azoknak irány Pardubice! A híres lóversenypálya melletti repülőtéren minden évben Közép- és Kelet-Európa legnagyobb Old Timer repülőnapját tartják. Húsznál több Zlinből álló kötelék, veterán típusok, és modern vadászbombázók is repülnek általában bemutatót. A cseh hagyományőrzők többszázas tábora pedig az első világégéstől egészen a Varsói Szerződés–NATO szembenállás időszakáig játszik a tematikus bemutatók alá különféle megtörtént és fiktív hadijeleneteket.

Le Bourget: idén az A320neo lehet a bemutatkozó

Ugyanezen a hétvégén rendezi centenáriumi repülőnapját a Francia Légierő Tours-i BA705. Repülőbázisa, ahol Alpha Jet, Rafale, Mirage2000, A400, C-160 Transall és más francia repülőgépekkel találkozhatunk. A PAF köteléke valószínűleg szintén repülni fog az eseményen, amely Budapesttől 1750 kilométerre rendeznek meg.

Június 11–13. között Hradec Hralové helyett a Prágai Khbely repülőtéren rendezik meg az Európai Helikopter Show-t, amely mellett a múzeumot is érdemes megtekinteni.

Khbely helyet ellátogathatunk ugyanakkor Angliába is, ahol egyik nap a legendás Biggin Hill-i repülőtéren a Festival of Flight repülőnappal tisztelegnek az angliai légicsata 75. évfordulójának – valószínűleg nagyszámú világháborús gép repülésével, és a Királyi Légierő Vörös Nyilai is bemutatót tartanak, a második nap pedig a Cosfordi repülőbázison lesz Air Show, ahol szintén gyönyörű múzeum is található.

Fairford házigazdája a RAF, a RAF csúcsköteléke pedig a Red Arrows

A következő héten kezdődik a Párizsi Le Bourget repülőterén a hagyományos Paris Air Show-nak nevezett repülő és űripari kiállítás. A június 15–21. között tartott rendezvény szakmai napjain kisebb, a hétvégi repülőnapon hosszabb repülést láthat a közönség. Ami biztos: az európai harci, szállító, polgári és kisgépes repülésbemutatója, az USA valószínűleg katonai repülőgépek tekintetében statikusan fog csak részt venni, de ez még a jövő zenéje, hiszen annyi, de annyi különleges típus bemutatóját láthattuk már a gall fővárosban.

Május 24-én is érdemes Angliába látogatni, mivel Bruningthorpe repülőterén tartják a Hidegháborus Jetek nyílt napját. Itt a gépek nem repülnek, de gyorsulnak és végigvágtatnak a kifutópályán. Többek között Victor, Vulcan bombázók, BAC Lightning, Hunter vadászgépek várják az érdeklődőket. Volt, amikor a Victor egy túl jól sikerült látványos gurulás közben véletlenül fel is szállt...

Ha már Franciaország, akkor 27–28-án Luxeuil-ban a híres Cigognies (Gólyák) vadászrepülő ezred, az egyetlen Mirage 2000-5F gépekkel repülő egység tartja repülőnapját.

(Folytatjuk: a következő részben a júliusi, augusztusi és az őszi választékról írunk!)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.