Evezni napi 16 órán át – ha egyszer ráér...

Bánhidi Emese   ·   2014.02.10. 14:30
evezs3cim

Fjodor Konyukov orosz evezős tavaly december 22-én indult el Chiléből Ausztrália felé. A terve az, hogy kétszáz nap alatt átszelje a Csendes-óceánt. A szakemberek azt mondják, ha így halad, százötven nap alatt teljesíti a távot. Bárki nyomon követheti útját.

(Fotók: konyukhov.ru)

Fjodor Konyukov egy K9 Turgojak típusú csónakkal evez Ausztrália felé, amelytől még elég messze van, mintegy ötezer mérföldre, de a távolságot figyelő brit székhelyű tudományos társaság szerint az orosz evezős nagyon jól halad.

Naponta nagyjából hatvan mérföldet tesz meg, és azt mondják, ha tartja ezt a sebességet, akkor százötven nap alatt teljesíti a kétszáz naposra tervezett távot. Tizenhat órát evez naponta, pár napig volt csak lassabb, amikor átlagban negyven mérföldet haladt, azt is azért, mert nagyon erős szélben és viharban kellett eveznie. A legjobb teljesítményt január 3-án nyújtotta, akkor nyolcvanegy mérföldet evezett, a Turgojak kilenc napon át haladt hetven mérföld felett.

A Föld körül keringő nemzetközi űrállomás legénységének orosz tagjai elhatározták, megfelelő pozícióba kerülve, lefényképezik az óceiáni csónakost. A kísérlet azonban nem sikerült, mert vagy vastag felhőzet borította azt a körzetet, vagy ha nem, képtelenség volt megkülönböztetni a fehér vízijárművet a hullámok fehér tarajától.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek