Féktárcsa tépte fel a padlót a kassai villamoson

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.29. 16:15
variokoice_01

Rövid időn belül két esetben is komoly, az utasokra veszélyt jelentő baleset történt a napokban Kassán. A cseh Pragoimex járműgyártó által épített Vario LF2 Plus típusú villamosok közül tizennégyet azonnal kivontak a forgalomból, miután két, egymást röviddel követő esetben a járművek fékrendszerének egyik féktárcsája leszakadt, áttörte az utastér padlóját, és még a villamos tetejét is megrongálta. A kassai közlekedési vállalat közleménye szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy az utasok közül senki sem sérült meg.

Vario LF2 Plus típusú villamos a kassai vasútállomás előtt (fotó: DPMK)

A közlekedési vállalat a második eset után azonnal kivonta a forgalomból a villamosokat, összesen tizennégyet – ezeket T6-os, illetve KT8D5 típusú villamosokkal helyettesítik addig, amíg nem ellenőrzik az összes villamos fékrendszerét, és nem tisztázódik a meghibásodás oka. Kassán összesen negyvenhat Vario LF2 Plus típusú villamos közlekedik, egyenként 1,74 millió eurót fizettek értük. Kassán kívül még Ostraván közlekednek ilyen típusú járművek, amelyek legnagyobb hátránya, hogy nincs bennük légkondicionáló.

Az esettel összefüggésben válságstáb ült össze Kassán, és a gyártóval szoros együttműködésben keresik a baleset eredőjét. Dolgoznak a megoldáson is, eszerint a gyártó leszereli a forgóvázakat, és mind a hat fékrendszer fölé rozsdamentes fémpajzsot szerel annak érdekében, hogy egy esetleg leszakadó féktárcsa ne szakíthassa át a villamos padlózatát. Szoftveres megoldásként pedig úgy programozzák a villamosokat, hogy bármilyen fékrendszeri hiba fellépése esetén a jármű azonnal megálljon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.