Felavatták a Páneurópai Piknik emlékmozdonyt

iho   ·   2014.08.18. 17:05
pepi0

Az avatáson Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: 1989 a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű éve volt. Magyarországon olyan változások indultak el ekkor, amelyek következtében hazánk mára ismét elfoglalhatta méltó helyét Európában. Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta: a vasfüggöny, az országhatár egykori lezárása érzékenyen érintette a magyar–osztrák vasúttársaságot. Példaként említette a soproni vasútállomást, amely a mai napig magán hordozza azoknak az időknek a nyomát, amikor még külön kellett választani a Magyarországra és Ausztriába utazókat. Ezért is fontos, hogy a GYSEV a tematikus mozdonnyal méltó módon emlékezik a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

Az 505-ös Taurus hirdeti büszkén a határnyitást. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: GYSEV)

Ez látható a gépen

A mozdony grafikai elemei az 1989-es eseményeknek állítanak emléket: a Sopron felől a határon át Ausztria felé, az értékeiket hátrahagyva menekülő emberi alakok mögött feltűnik egy őrtorony, a vasfüggönyt pedig a mozdony oldalán végigfutó szögesdrót szimbolizálja. A háttérben az égbolt a magyar, osztrák és német nemzeti lobogó színeit tükrözi. A menekülő alakok a grafika szerint végül eljutnak Berlinbe, Branderburgi kapuig, és bontani kezdik a berlini falat. A mozdony grafikáját Tranta Péter tervezte.

Az ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és térségének országgyűlési képviselője köszönetet mondott a GYSEV-nek, hogy élen járnak a régió fejlesztési munkálataiban. Kiemelte, az egykor és ma is a szabadságot jelképező vasúttársaság tematikus mozdonya méltó emléket állít az évfordulónak.

Az ünnepélyes szalagátvágáson részt vett Dávid Ilona, a GYSEV elnöke és Gerhard Steier, a Burgenlandi Tartományi Parlament elnöke is.

Történelemóra

A páneurópai piknik az osztrák–magyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.

A két ország (Ausztria és Magyarország) beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida (Steinambrückl) között három órányi időtartamra. Ugyanazon a helytől négy kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett. Ekkor több mint hatszáz NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópai piknikre. A magyar határőrség, Bella Árpád határőr alezredes bölcsességének köszönhetően az érvényben levő lőparancs ellenére sem avatkozott közbe. A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén. A piknik szervezői az ellenzéki Magyar Demokrata Fórum debreceni és soproni, a Szabad Demokraták Szövetsége, a FIDESZ és az FKGP soproni szervezetei voltak. A fővédnökök Habsburg Ottó és Pozsgay Imre voltak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek