Fellendülő világkereskedelem

MTI/iho   ·   2018.02.01. 16:51

A fellendülő kereskedelemnek köszönhetően globálisan kilenc százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért légiáru-forgalom tavaly, a megelőző évi 3,6 százalékos ütem kétszeresénél is gyorsabban, az iparágban azonban továbbra is gondot jelent a járatok alacsony kihasználtsága. Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője hangsúlyozta, hogy bár 2010-óta a legjobb évét produkálta a szektor, és a világkereskedelem 4,3 százalékos bővülési rátáját is messzemenően meghaladta, de az alacsony kihasználtság a hozamokra is nagy nyomást helyez. Az IATA a kedvező bizalmi index és az e-kereskedelem, valamint a gyógyszerszállítás folyamatos bővülése ellenére a tavalyi kiugró ütemnél lassabb, 4,5 százalékos, de „egészséges” növekedésre számít 2018-ban.

A legnagyobb mértékben Afrikában nőtt a szektor teljesítménye: a kontinensen 24,8 százalékkal bővült a szállított áru mennyisége és a járatok kihasználtsága is itt nőtt a legnagyobb, három százalékpontos mértékben. Az átlagos töltöttség azonban még mindig az afrikai járatoknál a legalacsonyabb, mindössze 25,7 százalék. A legjobb, 56,1 százalékos kihasználtsággal az ázsia-óceániai járatok üzemeltek, Európában 46,4, a Közel-keleten 44,9, Észak-Amerikában 36,5, Dél-Amerikában pedig 34,2 százalékos töltöttséget mértek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.