Feltámad az Eastern?

Trautmann Balázs   ·   2014.05.18. 16:15
eastern0

Az Eastern Air Lines Group bejelentése szerint tíz Boeing 737-800-as repülőgépet rendeltek meg, s további tíz 737 MAX 8 vásárlási jogát is lekötötték. A jelenleg ismert tervek szerint a légitársaság még 2014-ben kezdhet charterjáratokat üzemeltetni Miami központtal, s a vezetőség elképzelései szerint akár már 2015 végétől „rendes” menetrend szerinti járatokat indítanak Miamiből.

Az Eastern Air Lines Group tulajdonolja jelenleg az 1926-bam megalapított és 1991. január 19-én leállt, majd csődbe ment „eredeti” Eastern Air Lines nevét, grafikai elemeit és jogait, így az új 737-esek is a klasszikus Eastern-színekben repülnek majd. A légitársaság újjáélesztését a 2000-es évek eleje óta többször is megszellőztették, de a konkrét és a gyártó által is megerősített repülőgép-megrendelésig még egyszer sem jutottak el a cég vezetői.

Legendás légitársaság születik a legendás légitársaság „helyére”? A képre kattintva galéria nyílik

Repüléstörténeti érdekesség, hogy a Boeing 727-es típust a United Airlines és az American Airlines mellett az Eastern Air Lines kívánalmainak megfelelően fejlesztették ki, s a harmadik hajtóművet éppen az Eastern Karib-térségbe közlekedő, a tenger felett nagyobb távolságokat repülő járatai miatt építették be a tervezők.

Az Eastern úttörő szerepet vállalt a Boeing 757-es típus fejlesztésénél is: a légitársaság a British Airways-szel együtt a 757-200-asok első megrendelője lett 1978. augusztus 31-én. Szintén elsőként, a TWA-val egyszerre rendelt a légitársaság a három hajtóműves, szélestörzsű LOckheed L-1011-esekből is.

Az Airbus is sokat köszönhet az Eastern-nek, hiszen az első, komoly Airbus-siker is ehhez a légitársasághoz fűződik. A cég akkori vezetője, Frank Borman a három hajtóműves, szélestörzsű Lockheed L-1011-1-esek váltótípusát kereste. 1977-ben Airbus A300B4-est béreltek, majd összesen harmincnégy példányt vásároltak a típusból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.