Ferihegy lendületben: Budapest az év reptere!

iho   ·   2015.10.08. 16:15
cim3b

Újabb rangos elismerést kapott a Budapest Airport, ezúttal az „Év Repülőtere” címet vehette át az évi 4–20 milliós utasforgalmú repülőterek kategóriájában – adja hírül a reptérkezelő közleménye.

A CAPA Centre for Aviation, a világ egyik vezető légiközlekedési piackutató és elemző szervezete éves gáláján, Helsinkiben Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója vette át a díjat.

Az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést olyan légitársaságoknak és repülőtereknek ítélik oda, amelyek nemcsak sikeresek, hanem az iparágban tapasztalt, gyorsan változó környezethez is példamutató módon tudnak alkalmazkodni, új irányokat, stratégiákat tárnak fel, amelyeket később mások is hasznosíthatnak. A díj nem utas-elégedettségi felmérésen vagy egyéb szponzoráció útján szerezhető meg, hanem két független nemzetközi szervezet, a CAPA, valamint a Heidrick & Struggles önálló kutatási eredményei alapján egy nemzetközi bíráló testület választja ki a nyerteseket.

– Különösen fontos visszajelzés nekünk a Év Repülőtere díj, hiszen a Budapest Airport forgalma folyamatosan rekordokat dönt, és utasaink kedvező visszajelzései mellett sokat jelent, hogy a CAPA, mint a világ egyik vezető piackutató és elemző cége szakmai szinten is elismeri a munkánkat – nyilatkozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója Helsinkiben. Hozzátette: – Az Év Repülőtere-díj az egyik legfontosabb elismerés, amelyet a budapesti repülőtér megszerzett, ehhez a bővülő magyar turisztikai kínálat, valamint a kedvező és támogató gazdasági környezet mind hozzájárult.

Az 1990-ben alapított CAPA Centre for Aviation a világ egyik legismertebb és legnagyobb nemzetközi piackutató, elemző és adatszolgáltató cég a légiközlekedésben. A CAPA napi elemzéseit és információs szolgáltatásait világszerte olvassák és használják az iparágban dolgozó vezetők.

Az elmúlt napokban a Budapest Airport több más fontos eredményt tett közzé, amelyek megalapozzák a kategóriában elért elismerést. A napokban adta hírül a reptérkezelő, hogy immár harmadik hónapja egyfolytában egymillió feletti az egy hónapban megforduló utasok létszáma. A nyári utazási szezon záróakkordjaként szeptemberben összesen 1 millió 17 ezer 506 utas érkezett és indult a Budapest Airport 2. Terminálján keresztül.

A három hónap folyamán összesen 3 millió 184 ezer 642 utasa volt a Budapest Airportnak. A forgalom bővülése már az elmúlt év vége óta tart, azonban a nyári hónapokban rendre kétszámjegyű volt a növekedés az előző év hasonló időszakához képest, szeptemberben a bővülés már 16,2 százalék volt, és ezzel Ferihegy kiemelkedően vezeti a Kelet-Közép-Európában mért légiforgalmi statisztikákat. A légitársaságok között a Wizz Air bonyolította le a legnagyobb forgalmat, amelynek jelenleg kilenc repülőgépe állomásozik Budapesten. A sorrendben második a Ryanair, őket követi a német Lufthansa, majd az easyJet, a Norwegian, a Germanwings, a KLM, az Air France és a British Airways következik.

A forgalom-növekedésben jelentős szerepet játszottak a hosszútávú járatok is, amelynek révén idén nyáron Budapestről közvetlenül volt elérhető Torontó, Montreál, Dubaj, Peking és Doha. A küldő városok statisztikáját továbbra is London vezeti, behozhatatlan előnnyel, hiszen a brit főváros négy repülőteréről (Heathrow, Luton, Gatwick és Stansted) összesen öt légitársaság (Wizz Air, British Airways, easyJet, Ryanair és Norwegian) szállít utasokat, szeptemberben majdnem 120 ezer embert. A küldő városok sorrendjében második Párizs, utána Brüsszel, Frankfurt, Isztambul, Róma, Amszterdam, München, Milánó és Moszkva a sorrend.

Ugyancsak a napokban indult be egy új utasbarát szolgáltatás, az Apple App Store és a Google Play áruházból is egyaránt ingyenesen letölthető, hasznos és praktikus információkat nyújtó mobil alkalmazás. A felhasználóknak a „BUD Airport” kifejezésre kell rákeresniük. Az applikációt letöltő utasok hozzájuthatnak a járatokkal kapcsolatos legfrissebb információkhoz, tájékozódhatnak a parkolási lehetőségekről, vásárlási és egyéb reptéri szolgáltatásokról; valamint termináltérkép és folyamatosan frissített hírek állnak a rendelkezésükre, olvasható a reptérkezelő közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek