csik
A magyar vasút egyik legfontosabb emléke a LÁNG Gépgyár által 1927 és '29 között a Szegedi Gazdasági Vasútnak gyártott dízelmozdony. A 120 lóerős gépből négy darab készült, különlegességük, hogy a mozdony teljes egészében villamos meghajtású volt, és Knorr rendszerű légfékkel szerelték fel. A meghajtásról egy dízelmotor gondoskodott, amely energiáját egy 550 voltos dinamó adta át a villanymotoroknak. Ezáltal a mozdonyok 40-45 kilométeres sebességet tudtak elérni. A korábbi gőzvontatás után így a felére csökkent a menetidő. A járművek egyszerre háromszáz kilométer megtételéhez elegendő üzemanyagot tudtak tankolni. A forradalmi megoldásnak szerte a világban csodájára jártak, ezért a gép több világkiállítást is megjárt, szakmai versenyeket is nyertek vele.

1
M4 a hűvösvölgyi fűtőházban, Óvári Péter felvételén

A mozdonyokat a gazdasági vasút 1975-ös bezárása után selejtezték, egyedül az M4-es maradt fent. A gép a Közlekedési Múzeum tulajdonába jutott, miután Szombathelyen teljes felújítást és új motort kapott, az akkoriban épült Nagycenki Múzeumvasútra került. A gép már a pályaépítésnél is segédkezett, azonban a nagy tengelyterhelést nem bírta a pálya, ezért leállították. A szép emlékű járműre a kilencvenes években figyeltek fel újra, ekkor a GYSEV (mint a kisvasút kezelője) Sopronba szállította. A gép 2001-ben került Budapestre a Gyermekvasútra, ahol a felújítása csak apránként haladt. A vontatójármű körül önkéntesek mozgolódtak, akik folyamatosan szervezték, hogy a műemlék mozdony újra működőképes lehessen.

IMG_5813
A mozdony a motortér felől nézve
(forrás: http://m4.hu)

Az állagmegóvási munkálatok idén tavasszal kezdődnek. Az önkéntesek célja, hogy a gép újra működőképes legyen. A korábban felújított forgóvázak és a vontatómotorok jó állapotban vannak, hasonlóan a generátorokhoz. Azonban nehezíti a felújítást, hogy jó néhány alkatrészt elloptak, illetve megrongáltak a hosszú tétlenség alatt. Aki kedvet érez, bátran csatlakozzon az önkéntesekből álló csapathoz, további információt az M4-es mozdony honlapján találhatnak!