Folytatódik a retrómánia

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.24. 12:20
retro_01

Továbbra is felkapott a retró, ami a vasúti vontatójárműveket illeti. Egyre több vasúttársaság dönt egy-egy gyöngyszemének a retró színekben történő lakkozása mellett. Nemrég az IDS Cargo magánvasút örvendeztette meg a vasútbarátokat retró festésű Bobinájával, most egy újabb öreglány kapott eredeti színterv szerinti festést.

A ČD Cargo teherszállító vasúttársaság újabb retró színekben pompázó mozdonyt küldött a pályára. A szerencsés a 182.168-as pályaszámú hattengelyes mozdony, amelyet 1963 és 1965 között gyártott a pilseni járműgyártó, Škoda 59E típusszám alatt. A hattengelyeseket elsősorban a nehéz tehervonatok vontatására szánták és használták-használják is. Ebből a sorozatból összesen 168 gép készült. A mozdony 2 790 kilowatt teljesítményű, maximális vonóereje 345 kilonewton (névleges vonóerő 213 kilonewton), maximális sebessége 90 kilométer/óra. A mozdony 120 tonnát nyom, Co’Co’ tengelyelrendezésű és a 3 kilovoltos feszültségrendszer alatt képes közlekedni.

(fotó: ČD Cargo)

A 182.168-as pályaszámú mozdony éppen esedékes fővizsgája alkalmából kapott retrófestést a DPOV Přerov járműjavítóban. A hattengelyesek a ČD Cargo legkorosabb gépei, de még mindig megbízható sorkatonáknak számítanak a teherszállításban. A cseh vasúttársaságnak összesen tizenegy üzemképes 182-ese van, ebből nyolcat aktívan használ. A mozdonytípust több tehervasút is használja Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek