Forgalomban a grúz KISS-ek

iho/vasút   ·   2016.08.01. 13:45
400px_gruz_kiss

A 39,6 millió eurós beruházás első két szerelvénye pár napja állt forgalomba a főváros Tbiliszi és a Fekete-tenger partján fekvő Batumi, Kobuleti és Ureki üdülőhelyek között, a kétszintes vonatok expresszvonatként közlekednek. A 101,7 méter hosszú, ötrészes motorvonatokra ötszázharminc utas fér fel. A kerekesszék-emelő berendezéssel és akadálymentesített WC-kkel felszerelt szerelvények legnagyobb üzemi sebessége százhatvan kilométer per óra. A fennmaradó két KISS-t várhatóan szeptemberben veheti át a GR – írja az International Railway Journal.

Július végén forgalomba állt az első két grúz KISS-motorvonat (fotók: IRJ)

A vasúttársaság vezérigazgatója, Mamuka Bakhtadze elmondta, a GR még sohasem rendelkezett ilyen magas színvonalú járművekkel. A vállalat a 2014–2015-ös teherszállítási bevételeiből szerezte be a KISS-eket.

Az ötrészes, emeletes, kerekesszék-emelővel és akadálymentesített WC-vel felszerelt vonatokra 530 utas fér fel

A széles, 1520 milliméteres nyomtávú KISS-eket – összesen huszonnégyet – eredetileg az orosz reptéri gyorsvasúti Aeroexpress rendelte meg még 2013-ban. A rubel erős inflációja miatt fellépő pénzügyi nehézségekre tekintettel vissza kellett mondaniuk a megrendelés egy részét, csak tizenegy vonatra maradt tőkéjük. Öt szerelvényre az azeri nemzeti vasút, az ADY csapott le, ezeket már át is vették, további négyre pedig a grúzok nyújtották be igényüket – emlékeztet a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek