Forgalmi változások a Nemzeti Vágta idején

iho/közút   ·   2012.09.14. 15:16

Szeptember 15-16-án, szombaton és vasárnap rendezik meg a Hősök terén és a Városliget környékén a Nemzeti Vágtát. A rendezvény idején közúti forgalomkorlátozások mellett több tömegközlekedési járat – így a 20E jelzésű, a 30-as, a 30A jelzésű, a 105-ös és a 230-as autóbuszok, valamint a 75-ös és a 79-es trolibuszok – útvonalának módosítására is számítani kell. A rendezvény megközelítésére a BKK az M1-es metrót, a 4-es és a 6-os villamosokat, a 105-ös autóbuszt, illetve a 70-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os, a 78-as vagy a 79-es trolibuszt ajánlja.

A rendezvény előkészületei miatt az 56-osok terét a Hősök tere és a Városligeti fasor között már le van zárva a közúti forgalom elől, a korlátozás szeptember 18-án, kedden este 20 óráig lesz érvényben.

Megállási tilalom lépett életbe az Olof Palme sétányon a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti névtelen összekötőút között, valamint magán a Műcsarnok mögötti névtelen úton szeptember 17-én, hétfőn hajnalig.

Szeptember 14-én, pénteken délután 18 órától megállási tilalom lép életbe a Hősök terén valamint az Állatkerti körúton a Gundel Károly út és a Hősök tere közötti szakaszon hétfőn hajnalig.

Szeptember 14-én, pénteken reggel 6 órától este 20 óráig zárva lesz a Hősök terén a Műcsarnok előtt a belső forgalmi sáv – de sávelhúzással továbbra is két sávon lehet kanyarodni az Andrássy út felől – majd 20 órától szeptember 17-én, hétfőn 6 óráig a Hősök tere, az Állatkerti körút a Gundel Károly út és a Hősök tere között, valamint az Olof Palme sétány a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között.

Szeptember 14-én, pénteken este 20 órától 17-én, hétfőn reggel 6 óráig Kós Károly sétány Szeptember 14-én, pénteken este 21 órától 16-án, vasárnap este 22 óráig megállási tilalom lép életbe az Andrássy út szervizútján a Rippl-Rónai utca és a Hősök tere között

Szeptember 15-én, szombaton reggel 8 órától este 20 óráig, és szeptember 16-án, vasárnap reggel 8 órától este 22 óráig útlezárásra kerül sor az Andrássy úton a Bajza utca és a Hősök tere között, valamint a Dózsa György úton a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között.

A tömegközlekedésben is változások lesznek a rendezvény miatt.

A 20E, 30-as, 30A és 230-as autóbuszok szeptember 15-16-án, szombaton és vasárnap reggel 9 és várhatóan este 21 óra között módosított útvonalon közlekednek. A Káposztásmegyer felé közlekedő járatokat a Hungária körútra terelik, így azok nem érintik a Hősök tere, a Vágány utca (itt a 20E jelzésű busz egyébként sem áll meg) és a Róbert Károly körút megállókat. A módosított útvonalon közlekedő 20E autóbusz megáll a 30-as, a 30A jelzésű és a 230-as buszok Ajtósi Dürer sor megállójában is. A fenti járatok mindegyike megáll továbbá terelt útvonalán a 70-es trolibuszok Dvořák sétány, Olof Palme sétány és Hermina út megállójában, továbbá a 901-es buszok Kacsóh Pongrác út és a 32-es buszok Reitter Ferenc utca megállójában.

A Keleti pályaudvar irányába közlekedő buszok a Róbert Károly körút után a Hungária körút, majd a Zichy Mihály út útvonalon érik el a Dózsa György utat. A 30-as, a 30A jelzésű valamint a 230-as járatok nem érintik a Dózsa György út, a Hősök tere M, a Benczúr utca és a Damjanich utca megállóikat, illetve a 20E a Hősök tere M megállót. A módosított útvonalon közlekedő járatok mindegyikére a 901-es buszok Kacsóh Pongrác út, majd a 70-es trolibuszok Hermina út, Olof Palme sétány és Dvořák sétány megállóiban lehet felszállni.

A 75-ös trolibusz a Jászai Mari tér (Budai Nagy Antal utca) irányába szeptember 15-én, szombaton üzemkezdettől 16-án, vasárnap üzemzárásig az Olof Palme sétány zárása miatt módosított útvonalon, a Hermina úton közlekedik. A járat nem érinti a Zichy Géza utca, az 56-osok tere, a Dvořák sétány, az Olof Palme sétány és a Hősök tere megállóhelyeket. A módosított útvonalon közlekedő trolikra az ideiglenesen létesített Ajtósi Dürer sor megállóban (a Stefánia úton az Ajtósi Dürer sor kereszteződése előtt), majd a 72-es trolibuszok Hermina út, Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, Széchenyi fürdő M és Állatkert megállóiban lehet felszállni.

A Puskás Ferenc Stadion irányába szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap reggel 9 és este 21 óra között a Hermina útra terelve közlekednek. A trolik nem érintik a Hősök tere, a Benczúr utca, a Damjanich utca, az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca megállókat. A módosított útvonalon közlekedő járatra az ideiglenesen létesített Gundel Károly út (Hősök tere) megállóban (a Gundel Károly úton), a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi fürdő, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja megállóiban, a 74-es troli Ajstósi Dürer sor megállójában, majd az ideiglenesen létesített Stefánia út megállóban (a Stefánia úton, az Ajtósi Dürer sor után) lehet felszállni. Mindkét nap reggel 9 óra előtt és este 21 óra után a 75-ös trolibuszok a Puskás Ferenc Stadion irányába eredeti útvonalukon közlekednek.

A 79-es trolibusz a trolibuszok helyett szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap trolipótló autóbuszok közlekednek a trolibuszétól eltérő, módosított útvonalon. A Dózsa György út irányába szeptember 15-én, szombaton üzemkezdettől 16-án, vasárnap üzemzárásig a Keleti pályaudvar (Garay utca) – Nefelejcs utca – István utca – Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út - Dvořák sétány – Zichy Mihály út – Hermina út – Állatkerti körút – Gundel Károly körút felől éri el eredeti útvonalát. A pótlóbusz nem érinti a Hősök tere megállóhelyet; a terelt útvonalon közlekedő trolipótlókra az Erzsébet királyné útja, Bethesda utca, Széchenyi fürdő és Állatkert megállóiban lehet felszállni.

A Keleti pályaudvar irányába szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap reggel 9 és a Dózsa György út megnyitása, várhatóan este 20 óra között a Gundel Károly út – Állatkerti körút – Hermina út – Zichy Mihály út - Dvořák sétány – Dózsa György út felől éri el eredeti útvonalát. A pótlóbusz nem érinti a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca megállókat. A terelt útvonalon az ideiglenesen létesített Gundel Károly út (Hősök tere) megállóban (a Gundel Károly úton), a 72-es trolibusz Állatkert, Széchenyi fürdő, Kacsóh Pongrác út, Bethesda utca, Erzsébet királyné útja megállóiban, továbbá a 70-es trolibusz Olof Palme sétány és Dvořák sétány megállójában, majd a 30-as, 30A jelzésű és 230-as buszok Dembinszky utca megállójában lehet a trolipótló autóbuszokra felszállni. Mindkét nap reggel 9 óra előtt a 79-es trolibuszok a Puskás Ferenc Stadion irányába eredeti útvonalukon közlekednek.

A 105-ös autóbuszok a közlekedése a következőképpen módosul: szeptember 15-én, szombaton reggel 9 órától délután 18 óráig, valamint szeptember 16-án, vasárnap reggel 9 órától este 21 óráig a Gyöngyösi utca irányába a Bajza utca – Podmaniczky utca – Munkácsy Mihály utca – Szondi utca – Dózsa György út módosított útvonalon járnak, nem érintik a Bajza utca és a Hősök tere megállókat. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 979-es járat Vörösmarty utca megállójában, az ideiglenesen létesített Bajza utca megállóban (a Bajza utcában a Lendvai utca kereszteződése után), majd a 72-es trolibuszok Munkácsy Mihály utca és Dózsa György út megállójában lehet felszállni.

Az Apor Vilmos tér irányába a Szondi utca – Bajza utca – Podmaniczky utca – Szinyei Merse utca – Andrássy út módosított útvonalon járnak, nem érintik a Hősök tere és a Bajza utca megállókat. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 72-es trolibuszok Szondi utca, Rippl-Rónai utca és Podmaniczky utca megállóiban, majd a 979-es járat Vörösmarty utca megállójában lehet felszállni.

Szeptember 15-én, szombaton este 18 és 21 óra között a Gyöngyösi utca irányába a Bajcsy-Zsilinszky út – Podmaniczky utca – Munkácsy Mihály utca – Szondi utca – Dózsa György út módosított útvonalon közlekednek, nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út, az Opera, az Oktogon, a Vörösmarty utca (ideiglenes), a Kodály körönd, a Bajza utca (az ideiglenest sem) és a Hősök tere megállókat. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 109-es busz Arany János utca, majd a 72-es trolibuszok Podmaniczky utca, Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca), Izabella utca, Szinyei Merse utca, Bajza utca, Munkácsy Mihály utca, Dózsa György út megállóiban lehet felszállni.

Az Apor Vilmos tér felé a Dózsa György út – Szondi utca – Bajza utca – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Erzsébet tér módosított útvonalon járnak, nem érintik a Hősök tere, a Bajza utca, a Kodály Körönd, a Vörösmarty utca (ideiglenes), az Oktogon, az Opera és a Bajcsy-Zsilinszky út megállókat. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 72-es trolibuszok Szondi utca, Rippl-Rónai utca, Podmaniczky utca, Szinyei Merse utca, Izabella utca, Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca), Bajcsy-Zsilinszky út megállóiban, majd a 109-es járat Arany János utca megállójában lehet felszállni.

Szeptember 15-én, szombaton este 21 órától üzemzárásig a Gyöngyösi utca irányába a Bajcsy-Zsilinszky út – Podmaniczky utca – Teréz körút – Oktogon – Andrássy út módosított útvonalon járnak, nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út, Opera és Oktogon megállóikat. A módosított útvonalon közlekedő járatra a 109-es buszok Arany János utca, a 72-es és 73-as trolibuszok Podmaniczky utca, a 923-as járat Aradi utca és a 979-es busz Vörösmarty utca megállójában lehet felszállni.

Az Apor Vilmos tér irányába a Teréz körút – Nyugati tér – Bajcsy-Zsilinszky út módosított útvonalon járnak, és nem érintik az Oktogon, az Opera és a Bajcsy-Zsilinszky út megállókat. A terelt útvonalon közlekedő járatra a 979-es busz Vörösmarty utca, a 923-as járat Oktogon és Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca), a 72-es trolibusz Bajcsy-Zsilinszky út, majd a 109-es busz Arany János utca megállójában lehet felszállni.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a cég mindent megtesz, hogy a rendezvény idején is zavartalan legyen a forgalom. A változások okozta esetleges kellemetlenségek miatt a társaság az utasok szíves megértését kéri.

Kapcsolódó hírek