Fotók a hurghadai balesetről

iho/közút   ·   2011.11.07. 15:38
hurghada400

Eleinte több, egymásnak ellentmondó hír keringett a balesetben elhunytak számáról, de rövid időn belül kiderült: 11 magyar turista vesztette életét nyaralásuk végén. A Best Reisen turistacsoportja már a repülőtérre igyekezett, amikor a jármű egyelőre tisztázatlan körülmények között felborult, több méteren át az oldalán csúszott, végül megállt. A balesetben az áldozatokon kívül 27-en megsérültek, közöttük négy gyerek. Az bizonyos, hogy sok utas az összetört oldalablakokon keresztül esett ki a járműből. Ha használták volna a biztonsági öveket, akkor nagyobb lett volna túlélési esélyük.

Képek a hurghadai tragédia helyszínéről – fotó: Csomos István

Szemtanúk beszámolói szerint a jármű túl gyorsan ment, de a hatóságok eddig még nem zárták ki a műszaki hibát sem. Ez utóbbi igen valószínűtlen, ugyanis a Mercedes alvázra karosszált MCV 600 SHD típusú turistabusz nem lehet idősebb kétévesnél. Annyi bizonyos, hogy a jármű a járdaszegélynek ütközött, mielőtt felborult volna.

Közben szakértők tartanak a baleset helyszínére, köztük két közlekedési szakember, egy pszichológus és egy orvoscsoport. Velük tartanak az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti szakértői is, értesült az Index. A sérültek hazaszállításának szervezését megkezdték, de ez utóbbi üteméről az orvosok döntenek. Amennyiben kiskorú gyermek maradna egyedül, akkor egy közeli hozzátartozóját azonnal kiutaztatják hozzá. Az áldozatok azonosítása továbbra is folyik, egyelőre három elhunytat tudtak azonosítani. Ők az Index információi szerint pápaiak voltak, az áldozatok családjával már felvették a kapcsolatot. Az MTI információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy az áldozatok holttestét egy honvédségi repülővel hozzák haza.

A baleset könnyebb sérültjei hamarosan hazatérhetnek, az első betegek már kedden (november 7.) elindulhatnak haza. A sérülteket segítik a biztosítótársaságok helyszínre érkezett képviselői is, akik mindent elkövetnek a sérültek maximális színvonalú ellátásáért. A sérültek hazaszállítását a helyszínen Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója szervezi, aki már több külföldi tömegszerencsétlenségnél volt jelen. A műveleti igazgató beszél a kórházakban ápoltak orvosaival, és az állapotuknak megfelelően döntenek a hazaszállításuk időpontjáról. A betegeket, ha szükséges, megfelelően felszerelt mentőautó fogja várni Ferihegyen.

Kapcsolódó hírek