Fotósvonat a lillafüredi kisvasúton

iho/vasút   ·   2012.01.25. 10:00
lillafoto12_k1

Nem feltétlenül egyszerű a vasútfotós élete: néha akár hosszas készülődés is megelőzi azt a néhány másodpercet, amíg a téma elhalad az objektív előtt. Szerencsésebb eset, ha álló járműről készül a felvétel. A fotósvonatok éppen erre valóak: az álló vonat többször, más nézőpontból is fényképezhető, vagy ha éppen mozgó vonatról van szó, akkor is megismételhető a felvétel.

Kicsi és nagy, a fotósvonatok főszereplői. Előtérben a B26, mögötte az Mk48<br>Kattintásra galéria nyílik Jakóts Ádám fotóiból

A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton két fotósvonat is közlekedik majd 2012. február 18-án, szombaton. Az egyik élén egy Mk48-as sorozatú dízelmozdony áll majd, mögötte pedig kőszállító Uba-kocsik, illetve fával rakott teherkocsik lesznek. A másik egy kisméretű, B26-os dízelmozdonyból és egy személykocsiból áll, amely a résztvevőket szállítja. Előbbi vonat kiegészülhet egy személykocsival, amely a fotósokat szállítja, így a tehervonatból a régi idők hangulatát idéző vegyesvonat válik.

A program február 18-án reggel fél tízkor kezdődik majd Miskolc, Dorottya utca végállomáson, de még fél tizenegykor is lehet csatlakozni Diósgyőr-Majláth forgalmi telepen. A tehervonat ezután Lillafüreden át egészen Garadnáig közlekedik majd, a visszaúton pedig a Parasznyai szárnyvonal is sorra kerül, de itt a B26 által vontatott személykocsi lesz a különvonat, amely Csanyik-Erdei Iskolánál fordul majd vissza. A vonatok az út során többször is megállnak fotózás céljából, illetve lesz lehetőség az áthaladó különmenet fényképezésére is.

Természetesen a menetrend szerinti járatokkal több együttállás is lesz. A program vége várhatóan 16-17 óra körül lesz Diósgyőr-Majláth járműtelepen, ahol a lehetőségek függvényében járműparádé örvendeztetheti meg az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek