Gemenci kisvasúti nap: szemben az árral

Fritz Gergely   ·   2013.09.24. 06:30
gemenc_kk

Mint mindig, idén is szeptember harmadik szombatján tartották a Gemenci Erdei Vasút napját. A Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében kanyargó kisvasút első szakaszát 1955-ben nyitották meg Keselyűs és Gemenc között, egy évtizeddel később pedig Pörbölyig épült ki a keskeny nyomtávú pálya. Különlegessége, hogy tehervonatok is közlekednek a vonalon, a gemenci erdőben kitermelt faanyag egy részét vasúton szállítják Pörbölyre.

Reggel Pörbölyön. Hamarosan indul a Rezét vonta nosztalgiavonat<br>A képre kattintva galériánkat tekinthetik meg<br>(fotók: a szerző)

A gemenci kisvasút azon kevesek közé tartozik, ahol folyamatos fejlesztésekkel, újabb és újabb programokkal próbálják a környékre invitálni a kirándulókat. A kisvasúti napon az árvíz okozta jelentős károk miatt csak Pörböly és Malomtelelő között jártak a vonatok, ám ez sem törte le a látogatók kedvét: Rezét, a 490,2003-as gőzös által vontatott első szerelvény négy kocsija teljesen megtelt.

Az utóbbi évek árvizei közül a 2013-as mindenképpen rekordnak számít, a kisvasúti hálózat nagy részét teljesen elöntötte a Duna. Ráadásul Ásás-Duna megálló környékén a pályát még mindig nem tudták helyreállítani a vasútüzem szakemberei. Az alámosott részeken már pótolták a kavicságyat, ám 2,3 kilométernyi vonalrész teljes felújításra vár. A tervek szerint a Malomtelelő–Gemenc-Dunapart szakaszon 2014-ben járhatnak ismét személyvonatok. Emellett peront építenek Nyárilegelő és Nagyrezét megállóhelyeken, Lassiban pedig teljesen felújítják a halászati kiállításnak otthont adó épületeket.

Egy biztos: Gemencre az elkövetkező időszakban is érdemes lesz ellátogatni.

Érkezés Malomtelelőre. A nosztalgiavonat innen Gyöngyösoldal forgalmi kitérőig közlekedett, ahol a gőzös körüljárt

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek