Gödöllői ütközés: a Légügyi Hivatal szerint pilótahiba

iho   ·   2016.12.22. 19:45
cim

A gödöllői balesetben érintett repülőgépek pilótái hibáztak, nem tartották be a vonatkozó szabályokat, ezért ütköztek össze és zuhantak le – értesült a Magyar Idők. Baumann Zsolt, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának főosztályvezetője a lapnak közölte: a november 29-én jogerős határozattal lezárult vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy pilótahibák vezettek szeptemberben a gödöllői repülőtérnél négy halálos áldozatot követelő légi balesethez.

Mint ismert, a két kisrepülő szep­tember 18-án reggel ütközött össze a gödöllői reptér közelében, Gödöllő és Isaszeg fölött. A Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentése szerint a Cessna-182-es és a Piper-28-as típusú gép is a gödöllői repülőtérről szállt fel. Először a Cessna emelkedett a levegőbe, négy ejtőernyőssel a fedélzetén, akik a baleset előtt, a feladatuknak megfelelően kiugrottak a gépből. A Piper pedig sétarepülésre indult, fedélzetén a pilótával és két utassal. A repülőgépek a levegőben, szemből ütköztek, miközben a Cessna leszálláshoz készült, a Piper pedig épp csak felszállt.

Utóbbi gép roncsait viszonylag hamar megtalálták a gödöllői arborétum területén, ahol három ember, köztük egy gyermek holttestére bukkantak, az áldozatok szörnyethaltak. A Cessna maradványait több mint egyórás helikopteres keresés után fedezték fel, benne az elhunyt pilótával. Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptemberben ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást, ez a rendőrség szerdai közlése szerint még nem hozott eredményt.

Baumann Zsolt elmondta, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatának célja a baleset felelőseinek megállapítása volt. Eszerint pedig a pilóták több szabályt is megsértettek, például nem tartották be az úgynevezett VMC (Visual Meteorological Conditions), vagyis „látás utáni időjárási kondícióknak” megfelelő repülési szabályokat. Azt is közölte: tanúvallomásokból derült ki, hogy a sétarepülést végző gép pilótájának ugyan volt megfelelő (PPL) vizsgája, azonban nem volt engedélye az utasok szállítására és más kereskedelmi pilótatevékenységre. A határozatban foglalt eredményeket továbbították az elhunytak hozzátartozóinak.

A másik – jelenleg is zajló – vizsgálatot a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) folytatja le, ennek célja, hogy szakmai értékelést adjon a felelősségek megállapítása nélkül. A KBSZ eljárása legfeljebb egy évig tarthat, kiterjed például a repülőtér működésének szabályosságára, és lezárultakor szakmai ajánlásokat tartalmaz majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.