Gumicsizma.cz - frissítve!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.06.02. 13:15
Zbraslav_kiskep

A több napja tartó esős időjárás miatt sok helyen kiléptek a folyók medrükből Csehországban. Az árhullám észak felé tart, jelenleg a Moldva és az Elba alsó szakaszán a legrosszabb a helyzet. Prágában elég nagy káosz van a városi közlekedésben - a metró még mindig nem jár a központban.


Vasárnap délután 50 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség. Az árhullám Prágánál már levonulóban van. Itt is harmadfokon tetőzött a Moldva. Országszerte okoz problémákat a közlekedésben a hirtelen jött víz. A Cseh Vasutak állandóan frissülő utastájékoztatója szerint 7 vasútvonalon áll teljesen a közlekedés.

Szerdán a következő szakaszokon nem járnak a vonatok:

012-es Kouřim–Pečky vonalon
086-os Křižany–Rynoltice vonalon
040-es Smidary–Nový Bydžov és Kunčice nad Labem–Pilníkov vonalon
062-es Křinec–Městec Králové vonalon
061-es Rožďalovice–Veleliby vonalon
210-es Jílové u Prahy–Vrané nad Vltavou vonalon

A vonatközlekedésben lévő fennakadások listája itt érhető el.

A Moldva folyó Prágában<br>(forrás: facebook - Miluju Prahu)

A közúti közlekedésben is több helyen okoz gondokat az ár. Dél-Csehországban vannak olyan területek, ahol 24 óra alatt 120 miliméter eső esett. Fotógalériát az idnes.cz oldalán tekinthetnek meg.

Még mindig nincs vége...<br>(fotó: facebook - Miluju Prahu)

Prágában a 2002-es árvízhez hasonló helyzet alakult ki. Szerdán reggel a Moldva folyóo apadásának köszönhetően a reggeli üzemkezdéstől  5 metróállomást nyitottak ki.  Így már csak az A (zöld) metróvonalon Muzeum és Dejvická állomások között áll a metró, a B (sárga) vonalon az Anděl–Českomoravská szakaszon nincs metróközlekedés, a C (piros) metróvonal esetében a Kobylisy–Muzeum szakaszt érinti a lezárás. A MuzeumPražského povstání szakaszon ingázik a metró. Itt mindenütt a felszíni közlekedés használatát javasolja a Prágai Közlekedési Vállalat, az árintett szakaszokon metrópótló villamosok, illetve a C vonalon metrópótló buszok közlekednek. Az intézkedés visszavonásig van érvényben. A legutóbbi információk szerint több napig is eltarthat, míg újra jár a metró a teljes hálózaton.

Az aktuális városi közlekedési térkép Prágában<br>(forrás: DPP)

Prágában minden vonaton, tehát a távolsági járatokon is elfogadják a PID jegyeket. A fővárosi vezetés mindenkinek azt ajánlja, hogy a peremkerületekből a városközpontba való utazáshoz vegye igénybe a vasutat (S-vonalak), mert elég nagy káosz uralkodik a metrópótlásban, főleg a város központjában. Ústí nad Labemben pedig készülnek az árhullámra, itt Ústí nad Labem-západ és Ústí nad Labem-Střekov állomások között ingáznak majd mentesítővonatok.

A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint Ústí nad Labem hl.n. állomás fogadóépületét kedden a délutáni órákban lezárják, mert a víz biztosan betör az épületbe. A vasúti közlekedés ennek ellenére a helyzethez viszonyítva folyamatos lesz, a Németország irányába tartó fővonalat nem zárják le. Az utasokat a pályaudvar peronjáról motorvonatokkal szállítják át Ústí nad Labem-západ állomásra, ahol biztonságosan kiszállhatnak. A Liberec–Ústí nad Labem viszonylatban közlekedő gyorsvonatokat viszont visszavonásig csak Liberec–Děčín szakaszon közlekedtetik. Az Ústí nad Labem–Chomutov vonalon közlekedő személyvonatok Ústí nad Labem-západ állomásig közlekednek. A Roudnice nad Labem–Kralupy nad Vltavou és Prága felé kölekedő vonatok is Ústí nad Labem-západ állomásról indulnak, és oda is érkeznek.

Még egy szakaszt, mégpedig a 072-es számú vasútvonalat elönti az ár Mělník és Štětí állomások között. Itt emiatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az intézkedés kedden 14:30-tól visszavonásig van érvényben.

Ústí nad Labem hlavní nádraží<br>(forrás: Facebook - Omezení provozu)

Szerd§n reggel a csehországi Katasztrófavédelmi Bizottság információi szerint már nyolc halálos áldozata van az áradásoknak, több mint 19 000 embert kellett evakuálni otthonából. Az árhullám fokozatosan a folyók alsó szakaszaira ér. A Cseh Televízió információi szerint Ústí nad Labemben lezárták az összes közúti hidat, aminek következtében a folyó két partját csakis a vasúti híd köti össze. Az I/30-as számú Prágát és Děčínt összekötő főutvonalat 20 kilométer hosszan lezárták.

Hihetetlen látvány... Praha Zbraslav városrész s a déli összekötő autópálya (Jižní spojka)<br>(fotó: facebbok - Miluju Prahu)

Kapcsolódó hírek