Gyorsabban az űrállomáshoz

iho/repülés   ·   2012.07.23. 08:00
progres_45_cim

Oroszország radikálisan lerövidítené teherszállító űrhajói repülését a földtől az űrállomásig – adja hírül az Aviation Week. A cél, hogy a szokásos 50 órás repülést radikálisan lecsökkentsék, mindössze hat órára, a dokkolásig.

Az ESA, az Európai űrügynökség legutóbbi teherszállítója mindössze három mérföldnyi különbséggel állt pályára kilövés után a Nemzetközi Űrállomás pályájához képest. A legközelebbi Progressz-misszió során a felbocsátás hasonló közelségbe vinné a teherűrhajót.

Az orosz teherűrhajó közelít az űrállomás felé: elég lesz mindössze négy keringés?

Ha az augusztusi Progressz-kísérlet sikeresen végződik, jövőre már az embereket szálíltó Szojuz-űrhajó kilövését is így próbálják megoldani, tehát hogy lerövidített repüléssel érjen az űrállomáshoz.

A mostani, több mint kétnapos út az űrállomásig nemcsak hosszú, de kényelmetlen is az űrhajósok számára, hiszen az űrkabinnak állandó forgó mozgást kell végeznie, annak érdekében, hogy ne forrósodjon fel túlságosan a nap felőli, és ne hűljön ki annyira az árnyékos oldala. Ezt a hőszabályozási műveletet az űrhajós szleng sokatmondóan úgy hívja: „Barbecue roll”, ami arra utal, hogy enélkül „odasülne” az űrhajó.

Ha a teherűrhajóval sikerül a kísérlet, jövőre már az embereket szállító Szojuzok is hamarabb randevúznak az űrállomással

A NASA űrállomás-programjának szóvivője szerint is azzal lehetne a dolgon segíteni, ha a szokásos 34 földkörüli fordulat helyett mindössze néggyel oldanák meg az űrhajó és az űrállomás randevúját. A Progressz ember nélküli teherűrhajóval zajló teszt lesz a próbája az ehhez szükséges pályának.

A próbarepülés augusztus elsején történne. Az eddig szokásos eljárás szerint a dokkolás augusztus harmadikán történne meg, de ha a kísérlet sikerül, ez már a kevesebb mint hat órával a start után bekövetkezik.

A japán teherűrhajó az orosznál is lassabban ér a célpontjához

Japán most indította a maga harmadik teherűrhajóját a Nemzetközi Űrállomás felé, a HTV-II hét napos utazás után kapcsolódik majd 4,6 tonnányi hasznos terhével az űrállomáshoz.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.