Gyorsvasút Temesvár és Szeged között?

iho/vasút   ·   2012.09.17. 12:30
DSC_0231_kk_k

Vasúti szakértők tanácskoztak szeptember 10-én, hétfőn a temesvári városházán egy kelet-közép-európai gyorsvasúti vonal megépítésének lehetőségéről – írja a Nyugati Jelen. Az 5-7 éven belül megvalósítható terv része lenne a Temesvár–Nagykikinda–Szeged gyorsvasút megépítése.

Miközben Romániában a vasúti pályák állapotának romlása miatt folyamatosan csökkentik a vasúti szerelvények sebességét, az új Budapest–Bukarest gyorsvasút 200 km/óra sebességgel száguldana.

Az ENSZ európai gazdasági bizottsága azt az elképzelést támogatja, amely szerint a Budapest–Bukarest gyorsvasútvonal Szerbián keresztül haladna, a Szeged–Nagykikinda–Temesvár vasútvonal megépítésével. Octavian Udrişte vasúti szakértő szerint az ötlet nem új, a 2007-es román–magyar közös kormányülésen már felvetették és 2008-ban háromoldalú vasúti együttműködési szerződést írt alá Románia, Magyarország és Szerbia. A bukaresti kormányváltás után azonban lekerült a napirendről a gyorsvasút megépítése, és csak a Duna Makrorégió elképzelés hívta ismét életre a tervet. Udrişte úgy véli, hogy európai nyomásra megépülhetne a gyorsvasút, hiszen az EU kiemelten támogatja a vasúthálózat erősítését, és versenyképessé kívánja tenni a környezetszennyező közúti közlekedéssel szemben.

Újszeged jelenleg fejállomás. A projekt keretében a régóta tervezett szegedi Tisza-híd is újjáépülhetne<br>(fotó: Fritz Gergely)

A gyorsvasút megvalósítása azonban politikai akarat nélkül elképzelhetetlen – mondta Udrişte. A tanácskozáson részt vett Helmut Meelich, az ENSZ európai gazdasági bizottságának szállításügyi szakértője, aki azt javasolta, hogy erős érveket kell letenni a három érdekelt ország politikusainak asztalára a gyorsvasúti projekt mielőbbi beindítása érdekében. Meelich szerint a Temesvár–Nagykikinda–Szeged síkvidéki vasútvonal megépítése nem ütközik különösebb akadályba, és olcsón, mintegy 200 millió euróból megvalósítható, európai források bevonásával.

Nicolae Robu polgármester úgy véli, hogy Temesvárnak nem szabad kimaradnia a projektből és ehhez sürgősen el kell készíteni a szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat. A Budapest–Bukarest gyorsvasúti vonalnak 5-7 éven belül fontos csomópontja lehet Temesvár – nyilatkozta a temesvári polgármester.

Kapcsolódó hírek