Hagyomány a HungaroControl-nál

iho/repülés   ·   2012.04.14. 19:59
nyito

Lassan már hagyományként köszönthető a valóságos és a virtuális légiirányítás találkozása: április 14-én egy 12 órás rendezvénynek adott helyet a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Nem is akármilyennek: mindkét, nagy virtuális hálózat, az IVAO és a VATSIM magyar divíziója, együttműködve a Malév Hungarian Airlines Virtual (Malév VA) virtuális légitársasággal, egyszerre tartott 12 órás üzemet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, azaz Lisztferihegy számítógépes tornyában – s persze az Igló utca légiirányítóinak munkahelyén.

Immáron hagyománnyá válik az együttműködés <br>(fotó: iho.hu/repülés)

Apropó: a nemrég megújult épületet immár a repülőgép-szimulátorok rajongói is elhelyezhetik Lisztferihegy mellett: a rendezvényre időzítve, a 10 esztendős HungaroControl-nak nyújtott ajándékként az LHSimulations csapata elkészítette az épületet, mind az FS2004, mind az FSX felhasználóinak. Az épület telepítőállománya innen tölthető le – méghozzá ingyenesen.

Sokaknak már ismerős az épület, kívül-belül... <br>(fotó: LHSimulations)

A Budapest (LHBP) Real Flight Event nevet kapott rendezvény szintén a magyar légiirányítás központi szervezetét ünnepelte, nem megfeledkezve a méltatlan körülmények között (remélhetően csak ideiglenesen) távozott Malév 66. születésnapjáról sem. A magyar idő szerint reggel 8-tól este 8-ig tartó időszakban Magyarország és Lisztferihegy irányítói várták a pilótákat, akik 240, lefoglalható járatból választhattak. Az induló és érkező járatok a valódi, nyári menetrendet képezték le, kiegészítve a Malév járataival.

Dániel Zsoltot éppen az utolsó félóra légiirányítási feladatai közben sikerült telefonvégre kapni. Elmondta, hogy reggel nyolctól este nyolcig körülbelül 150 gépet irányítottak a magyar légtérben. Az IVAO Hungary és a VACCHUN irányítói mellett egy osztrák irányítócsapat is dolgozott a Budapest-teremben. Őket a kölcsönösen meghívás alapján kérték meg, hogy vegyenek részt a budapesti rendezvényen. A VACC Austria légiirányítói csapata öt főből állt, ők a bécsi Schwechat repülőtéren 80, míg Innsbruckban 21 repülőgépet és pilótáját kísérték figyelemmel és persze utasításokkal.

Kábeldzsungel a földön, párhuzamos irányítás a virtuális levegőben <br>(fotó: iho.hu/repülés)

És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy valóságos vendégkavalkád volt a teremben: „igazi” és virtuális pilóták, légiirányítók találkoztak, beszélgettek és a HungaroControl-nak köszönhetően frissültek fel a szendvicsek, üdítők és kávék között.

Kapcsolódó hírek