Hazatért az eltévedt Boeing

iho   ·   2013.12.23. 15:00
cim2

Sikeresen felszállt az Ethiopian Airlines eltévedt Boeing 767-ese, amely néhány napja tévedésből szállt le a Kilimanjaro International helyett egy attól vagy 45 kilométerre fekvő kis repülőtérre, Arushára, ahol sikerült a rövid pályán landolnia és megállnia, de amikor megpróbált a gurulóút nélküli pályán visszafordulni, letért a betonról és elakadt a mély talajon.

Az ET-AQW lajstromjelű gép ügyét azóta a tanzániai hatóság is vizsgálja, a részletek a furcsa incidensről egyre biztosabbá teszik, hogy valóban a személyzet keverte össze a leszállóhelyeket, de ehhez a hatóság első megállapításai szerint a Kilimanjaro torony és a gép közti kommunikáció hiányosságai is hozzájárultak.

Amint azt korábbi összefoglalónkban is megírtuk, a gépnek azért kellett várakozási légtérben köröznie, mert egy elromlott Cessna a pálya 09-es küszöbénél ragadt. Fél óra elteltével azonban a személyzet az üzemanyag fogyása miatt leszállási engedélyt kért. Amint a pilóták azt jelentették, hogy a rövidfalon repülnek és látják a pályát, a torony engedélyt adott a leszállásra, de onnantól kezdve többé nem látták a gépet. Ezután már csak az Arusha irányítóinak értesítését vették, hogy a gép náluk szállt le.

Az első jelentésekkel ellentétben a hatósági vizsgálat azt tárta fel, hogy a személyzet nem jelentett vészhelyzetet. A légitársaság az incidensről kiadott közleményében azt állítja, hogy a Kilimanjaro reptér irányítói félreértették a gép személyzetét, és ugyancsak az Ethiopian állítja azt, hogy a gépnek igenis volt elég üzemanyaga ahhoz, hogy kitérő repülőtérre repüljön.

Ugyancsak a légitársaság jelentette be, hogy annak ellenére, hogy a gép orrfutója alaposan beásta magát, a gépet sikerült visszavontatni a betonra és a 767-esben nem esett kár.

Az Arusha repülőtér személyzete segítségével a Boeingot alaposan kikönnyítették, lefejtették a tartályokból a maradék üzemanyag nagy részét, így sikerült a nemcsak rövid, de keskeny betonról némi porfelhő kíséretében felszállnia a 767-esnek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.