Háziőrizetben a pusztaszeri légibaleset gyanúsítottja

iho   ·   2014.07.31. 18:55

A védelem és az ügyészség egybehangzó indítványára megszüntette a Szegedi Járásbíróság T. János előzetes letartóztatását, adta hírül csütörtökön a délmagyar.hu.. A volt vadászpilóta még bilinccsel a kezén érkezett a tárgyalására, majd már e nélkül kísérte vissza a börtönőr a Dorozsmai úti előzetesbe, hogy holmijait összeszedje, majd érte érkező gyermekével hazatérhessen kecskeméti lakásába, ahol házi őrizetben lesz.

Az egykori vadászpilóta vezette azt a motoros vitorlázó repülőgépet, amellyel július 2-án délelőtt okozott súlyos balesetet a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Manőverezés közben elveszítette az uralmát a gép felett, és elsodort egy 18 éves kecskeméti lányt, aki súlyosan megsérült. A pilóta a rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozott veszélyhelyzetet – július 4-én a tanúk befolyásolásának veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

A tragédia után a portál értesülései szerint több diák azt vallotta, hogy T. János megpróbálta rávenni a diákokat és tanáraikat arra, mondják azt, hogy Éva engedély nélkül szaladt be a repülőtér területére. – Az egyik tanú szerint János azt kérte tőle, mondja azt, egy másik repülő okozta a balesetet: ez nonszensz, utóbb kiderült, hogy a tanúk is olyan sokkos állapotban voltak az első kihallgatáskor, hogy az elhangzottakhoz képest teljesen másra emlékeztek. Védencemtől a „Nem szaladt ki elém valaki?" kérdés hangzott el, amit akkor és ott többen befolyásolásként értelmeztek – mesélte lapunknak Kovács István meghatalmazott ügyvéd.

A védő elmondta, hogy ügyfelét nagyon megviselte az elmúlt hónap, legalább tíz kilót fogyott a rácsok mögött. Kovács István az előzetes alatt hetente többször kereste fel T. Jánost. A pilóta az ügyvéd elbeszélése szerint úgy emlékszik a baleset előtti percekre, hogy a születésnapos lány már a felszálláskor sírdogált, de ezt ő akkor örömkönnyeknek tudta be.

– A tánctábor tagjai kérték, hogy úgy repüljenek felettük 8-10 méterre, hogy a felszállást és a repülést is tudják fotózni a földről. Az első forduló után sem nyugodott meg a szülinapos, védencem azt hitte, hogy epilepsziás rohama van, mert hiába kérdezgette, nem tudott kommunikálni vele. Ezért már a második fordulónál le akarta tenni a gépet, de nem mindenki állt a légzsákok vonalában: rosszul mérte fel a helyzetet, egy légáram is meglökte, így következett be a baleset – mondta Kovács István.

G. Évát sokáig ápolták az intenzív osztályon, ahonnan az arcsebészeti klinikára szállították át, de a portál információi szerint már hazaengedték.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek