Helyreigazító válasz

iho/vasút   ·   2016.11.01. 06:57
00kicsi

Korábban Eladás előtt a GYSEV-flotta egy része: lecsap-e a készletre a nagy testvér? címmel arról írtunk, hogy a MÁV-Start elutasító választ adott a GYSEV ajánlatára, miután utóbbi felajánlotta megvételre eszközeit. A helyzet ezzel szemben az, hogy az ügy nincs lezárva. A MÁV Kommunikációs Igazgatósága ugyanis helyreigazítási kérelemmel fordult szerkesztőségünkhöz, aminek minden további nélkül helyt is adunk, bár a cikk megjelenése előtt három nappal (Date: Mon, 17 Oct 2016 15:58:30) a témában kérdéssel fordultunk a vasúttársasághoz. Levelünk azonban – mint utóbb kiderült – nem érkezett meg. Részünkről a helyreigazítást az erre a levélre érkezett válasznak tekintjük.

„A MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. között rendkívül jó az együttműködés: szerződések alapján a két vállalat vontatási szolgáltatásokat nyújt egymásnak; a személyszállító eszközeik is gyakran megjelennek a másik működési területén, ezzel optimálissá téve a mozdony- és szerelvényfordulókat; rendszeres vezetői- és szakértői szintű egyeztetéseket tartanak a két vasúttársaságot érintő kérdések áttekintése céljából. Ezen témák közé tartozik a GYSEV felszabaduló járműállománya is.

A GYSEV eltérő időbeli ütemezéssel értékesíti vagy adja bérbe több járműsorozatát, mely ajánlatával a MÁV-Startot megkereste. Az ajánlatot a vasúttársaság vizsgálja annak érdekében, hogy az üzleti terv adta lehetőségek közepette az utasok felé vállalható legkedvezőbb döntést hozza meg. Állami közszolgáltatóként szem előtt tartjuk, hogy a magyar adófizetők szempontjából a leghatékonyabb, leggazdaságosabb megoldást válasszuk.

A kötöttpályás szolgáltatásban bekövetkező változtatásnak számos részletét (eltérő járműsorozat, üzemeltetés, karbantartás, rendszerbe állítás, stb.) vizsgálni és értékelni kell. Ez egy összetett, komplex feladat. Ezért is folynak tárgyalások a GYSEV-vel jelenleg is. Nagyobb mennyiségű jármű egyébként a GYSEV motorvonat-beszerzéseinek teljesülését követően, a 2018/19-es menetrendi évtől lesz elérhető. A járművek megvétele, bérlete kapcsán a vizsgálatot néhány héten belül lezárják, és még 2016-ban megállapodhatnak a vasúttársaságok arról, hogy mely járműsorozatokat és milyen ütemezésben veszi használatba a MÁV-Start várhatóan 2018-tól.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek